"Logica dominanta acum este cea politica"

Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 12:51
797 citiri
"Logica dominanta acum este cea politica"

Banca Nationala a Romaniei (BNR) transmite un mesaj de incordare, in conditiile in care logica dominanta actuala este una politica, electorala, si nu una financiara, a declarat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizeaza NewsIn.

El a subliniat ca, in acest climat, bancii centrale ii este greu sa isi transmita mesajele de politica monetara si ar fi fost dificila, de asemenea, coborarea dobanzii la sedinta de saptamana aceasta.

"Mesajul pe care il transmitem este unul de incordare. Am ramas foarte incordati. Sunt foarte multe elemente care actioneaza, foarte multi factori, si este posibil sa nici nu le vedem in mod clar", a afirmat Isarescu, argumentand decizia BNR de mentinere a dobanzii cheie la 8%.

Guvernatorul a avertizat ca in perioada urmatoare este "foarte probabil" ca ecartul intre dobanzile interbancare si cea de politica monetara sa se mentina ridicat.

Facand referire la atacul asupra leului din octombrie anul trecut, Isarescu a spus ca in acest an, luna octombrie a trecut si asteapta ca lucrurile sa se linisteasca in perioada urmatoare.

"Lumea inertial reactioneaza, are impresia ca se pregateste ceva. Eu va spun ca octombrie a trecut, sper sa treaca si noiembrie si decembrie si lucrurile sa se linisteasca", a afirmat el.

 

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a calificat vineri tinta de inflatie de 3%, stabilita de banca centrala pentru finalul lui 2011, ca fiind "rezonabila si balansata", precizand ca banca centrala o va discuta cu viitorul guvern.

"Tinta este una rezonabila si balansata. Am pastrat un echilibru intre realism si ambitie, insa nu exagerata", a afirmat Isarescu.

Dupa sedinta de politica monetara de saptamana aceasta, banca centrala a anuntat ca a stabilit tinta de inflatie pentru 2011 la 3%, plus sau minus un punct procentual (2-4%).

Aceasta este cea mai ambitioasa tinta asumata pana acum de BNR, de la adoptarea acestei strategii de politica monetara, in 2005. Pentru 2009 si 2010, tinta a fost fixata la 3,5% plus/minus un punct procentual (2,5-4,5%).

#logica, #politica, #bnr, #isarescu , #stiri BNR