Leul s-ar putea deprecia pana la 4 lei/euro, daca BNR nu intervine la 3,85 lei/euro

Vineri, 03 Octombrie 2008, ora 10:42
1225 citiri
Leul s-ar putea deprecia pana la 4 lei/euro, daca BNR nu intervine la 3,85 lei/euro

Leul s-ar putea deprecia pana la un nivel de 4 lei/euro sau chiar peste, in conditiile in care Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu intervine in piata valutara la un nivel de 3,85 lei/euro, a declarat, vineri, Nicolae-Alexandru Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania. "Daca BNR nu intervine pentru a proteja leul la un nivel de 3,85 lei/euro, nu excludem o depreciere pana la 4 lei/euro sau chiar peste acest nivel", a spus Chidesciuc.


Deprecierea leului a fost mai puternica decat a altor valute emergente din regiune, in contextul actual de crestere a aversiunii fata de risc.


Analistii ING Bank Romania estimeaza pentru sfarsitul acestui an un nivel de 3,75 lei/euro, dar nu exclud o depreciere a leului peste acest prag in urmatoarele luni.


Nivelul de echilibru luat in calcul de analistii ING Bank pentru cursul de schimb este de 3,60 lei/euro.


"Orice nivel are slabiciuni si nu credem ca este singura abordare. In continuare ne asteptam la o crestere a volatilitatii leului, pentru intervalul 3,40 - 3,85 lei/euro, din cauza incertitudinii la nivel global si a dezechilibrelor din plan intern", a adaugat Chidesciuc.


El a adaugat ca, pe termen lung, leul are un potential de apreciere mai mult reala decat nominala, avand in vedere procesul de convergenta a economiei romanesti.


In dimineata sedintei valutare de vineri, leul si-a accentuat deprecierea din ultimele zile, pierzand circa 6 bani in fata monedei europene in decurs de o ora si jumatate de tranzactionare, de la 3,8240 la 3,88 lei/euro, iar la 10:30, bancile cumparau un euro cu 3,8750 lei si il vindeau cu 3,8800 lei.