Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Leul pierde usor teren pana la 3,68 lei/euro, pe o piata linistita

Leul pierde usor teren pana la 3,68 lei/euro, pe o piata linistita
Moneda nationala a inchis sedinta de miercuri intr-o tendinta de depreciere, la cotatii apropiate de 3,68 lei/euro, dupa pierderi usoare pe parcursul intregii zile, in ton cu evolutia altor monede emergente din regiune cu regim similar, pe o piata linistita. "Leul s-a depreciat usor, ca si restul monedelor emergente, pe o piata linistita, insa a fluctuat intr-un interval destul de restrans. Este posibil sa fie doar speculatii ale investitorilor, insa acest lucru se va vedea in functie de cat de mult va pierde leul si daca deprecierea monedei nationale va trece de vreun prag", a comentat pentru NewsIn dealerul Bancii Comerciale Carpatica (BCC) Florin Constantinescu.


Leul s-a depreciat constant pe parcursul sedintei de miercuri inca de la inceputul sedintei valutare, de la cotatii de aproximativ 3,66 lei/euro, pana la peste 3,6820 lei/euro. La ora 16:45, bancile cumparau un euro cu 3,6760 lei si il vindeau cu 3,6787 lei.Evolutia monedei nationale a fost in concordanta cu cea a altor monede cu regim similar din regiune, care au pierdut, de asemenea, usor teren pe parcursul zilei. Astfe, zlotul s-a depreciat de la 3,2943 la 3,3314 zloti/euro, in timp ce forintul, dupa ce a fluctuat in prima parte a zilei in jurul cotatiei de 240 forinti/euro, a pierdut apoi in fata monedei europene pana la 241,83 unitati/euro.Cursul de referinta publicat miercuri de banca centrala indica o depreciere a leului fata de moneda europeana cu aproape un ban (0,26%), pana la 3,6690 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat, miercuri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata o depreciere a leului cu peste 2 bani (0,87%), pana la 2,5029 lei/dolar, de la 2,4812 lei/dolar, cat era marti.Pe pietele internationale, si moneda americana s-a depreciat usor in fata euro, dupa ce, in prima parte a sedintei valutare, oscilase in intervalul 14640-1,4690 dolari/euro. Ulterior, dolarul a pierdut pana la aproape 1,4750 unitati/euro, iar, la ora 16:45, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4705 dolari."Este posibil sa fie o anumita aversiune la risc a investitorilor fata de problemele de pe pietele americane si, astfel, sa cumpere euro, ceea ce ar explica deprecierile", a mai spus Constantinescu.Banca Nationala a Romaniei a afisat, miercuri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 12,59% pe an, cu mult peste cel de 6,00% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a crescut simtitor, pana la 13,09% pe an, de la 6,50% pe an, cat era marti.Dobanzile overnight au urcat puternic miercuri fata de sedinta anterioara, pana la 13-14% pe an, dupa ce marti a expirat termenul pana la care bancile au putut sa isi constituie rezervele minime obligatorii.Jucatorii asteapta decizia de joi a boardului BNR, care se va reuni la Cluj intr-o noua sedinta de politica monetara, cei mai multi analisti estimand ca banca centrala va mentine dobanda cheie la nivelul actual, de 10,25% pe an.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 935 ori