Lazea: Noi deprecieri ale leului ar trebui evitate

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 12:14
1238 citiri
Lazea: Noi deprecieri ale leului ar trebui evitate

Deprecierea leului de la 3,8 la 4,3 lei/euro a anulat o parte din presiunile asupra economiei reale, dar noi deprecieri ar trebui evitate, a declarat miercuri econoomistul-sef al BNR, Valentin Lazea, potrivit Newsin. 

Astfel, el a explicat ca Romania a evitat, in primul trimestru al acestui an, o recesiune la fel de puternica precum cea a statelor baltice tocmai prin faptul ca are un regim de curs flexibil, nu fix.

"Este adevarat ca economia Romaniei s-a contractat cu 6,4% in primul trimestru, insa in Estonia scaderea a fost de 15,6%, in Letonia de 18%, iar in Lituania de 12,6%, aceste comprimari fiind atat de mari in cazul statelor baltice tocmai din cauza cursului fix. Romania a evitat aceasta situatie datorita cursului de schimb flexibil", a spus Lazea.

Daca este nevoie, BNR poate impune bancilor schimbari de actionariat sau recapitalizari

"Nu se intrevad riscuri sistemice. Daca va fi nevoie se vor lua masuri de la caz la caz, prin recapitalizari obligatorii si/sau schimbari de actionariat. Aceste interventii nu se vor face in niciun caz din bani publici", a spus Lazea, precizand ca a facut declaratiile in nume propriu si nu reprezinta pozitia oficiala a bancii centrale.

El a spus ca, in prezent, ponderea mare a detinerii straine intr-un sistem bancar este perceputa ca dezavantaj, desi in trecut era considerata un avantaj.

"Romania este pe locul 4 din 11 state central si est-europene din acest punct de vedere, dar ponderea mare a capitalului strain poate deveni un dezavantaj doar daca datoria bancara externa este foarte mare ca pondere in PIB si poate fi retrasa rapid si daca imprumutul in valuta este dominant si prezinta o probabilitate ridicata de default", a explicat Lazea.

El a continuat ca, din punctul de vedere al celor doua criterii, Romania este pe locul 7 intre cele 11 state din regiune, cu o datorie bancara externa neta de 20% din PIB, respectiv pe locul 5 ca pondere a creditelor in valuta in volumul total al imprumuturilor.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#bnr, #curs, #datorie, #deprecieri, #imprumut, #lazea, #schimb, #valuta , #stiri BNR