Lazea (BNR): politica monetara nu ar trebui sa lase leul sa se aprecieze

Marti, 08 Decembrie 2009, ora 12:27
901 citiri
Lazea (BNR): politica monetara nu ar trebui sa lase leul sa se aprecieze

Politica monetara nu ar trebui sa lase leul sa se aprecieze, deoarece o astfel de evolutie afecteaza exporturile, chiar daca ajuta la temperarea inflatiei, a declarat marti economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, precizand ca este o opinie personala, precizeaza NewsIn.

"Cred ca nelasarea cursului sa se aprecieze nominal, chiar daca nivelul de acum pare mai depreciat, ar fi de natura sa stimuleze exporturile. Un ajutor dat exporturilor prin nelasarea aprecierii ar fi o politica inteleapta", a afirmat Lazea.

In opinia sa, in conditiile unor presiuni in sensul aprecierii monedei nationale, "ar trebui sa li se reziste", chiar daca aprecierea leului ar ajuta la temperarea inflatiei.

"Ne-ar ajuta pe termen scurt, dar e usor reversibila situatia", a comentat Lazea.

El a adaugat ca exportul de servicii in transport si turism, cresterea accizelor, majorarea salariilor sub nivelul productivitatii, dar si o politica monetara fara a lasa leul sa se aprecieze sunt solutiile pentru o crestere economica a Romaniei bazata pe export, si nu pe consum.

"Ajustarea pe care Romania trebuie sa o faca implica modificari de modele economice dinspre o crestere bazata pe consum inspre o crestere economica bazata mai mult pe export. Este important cum voteaza investitorii straini, cu banii lor, si au o retinere mare fata de tarile cu deficite externe mari si care traiesc peste cat le permite plapuma", a spus Valentin Lazea, mentionand ca face declaratii din perspectiva unui economist si nu din perspectiva bancii centrale.

In opinia sa, politicile structurale ar trebui sa se indrepte catre stimularea serviciilor de transport si turism.

"Romania este singura tara din Europa Centrala si de Est care are deficit pe turism si un cont curent echilibrat pe transport, in conditiile in care are potential mare pe amandoua", a comentat Lazea.

El sustine ca, in domeniul turismului, statul nu este singurul vinovat, ci si directorii de hoteluri, care prefera sa angajeze personal necalificat.

"Nu ii obliga nimeni sa recupereze investitia repede, sa plateasca mizerabil personalul. Sefii nostri din turism spun ca nu are rost sa ii scoleasca, pentru ca vor pleca in Spania. Nu ii obliga nimeni sa puna hoteluri de 5 stele in statiuni dedicate turismului sindical, ieftin", a mai spus economistul.

In ceea ce priveste transportul, Lazea a mentionat ca "in materie de conducte, Romania are mai multi kilometri decat are Norvegia si daca s-ar construi Nabucco am avea o sursa de venit foarte buna".

"Romania are mai multe cai navigabile interne decat Marea Britanie, are una din primele retele de cale ferata din lume, iar vina noatra este in cazul aeroporturilor, unde avem un singur aeroport cu trafic de 1-5 milioane pasageri", a mai spus Lazea.

Pe de alta parte, pentru o crestere economica sustenabila este nevoie si de stimularea exporturilor printr-o politica monetara care sa nu lase leul sa se aprecieze, chiar daca, pe termen scurt, ar ajuta inflatia, apreciaza economistul-sef al BNR.

Alte solutii pentru o crestere economica bazata pe export si nu pe consum mai sunt cresterea accizelor la carburanti, dar si o politica care sa duca la majorarea salariilor sub nivelul productivitatii, a mai spus Lazea.

 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Între 62,8 şi 75,6 miliarde de euro sau 28,5% - 34,3% din PIB, atât a adus turismul Greciei în 2023, conform unui studiu al Confederaţiei Turistice Elene (INSETE), informează publicaţia...
#accize, #apreciere, #curs, #exporturi, #lazea, #monetara, #politica, #transport, #turism , #stiri BNR