Lazea, BNR: daca nu cresc salariile, nu avem crestere economica

Luni, 15 Noiembrie 2010, ora 13:38
1234 citiri
Lazea, BNR: daca nu cresc salariile, nu avem crestere economica

Romania ar putea ajunge in 2011 la o crestere economica de 1,5%, asa cum este prognozata, doar prin majorarea salariilor, lucru ce va duce la cresterea consumului, sustine economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.

Daca si in sectorul privat salariile vor creste macar cu rata inflatiei, prognozata la circa 8% pentru acest an, iar salariile bugetarilor vor creste cu 15%, aceste majorari vor asigura un avans minim al consumului, apreciaza specialistul.

"Majorarea salariilor bugetarilor contribuie la cresterea consumului. Daca consumul nu va mai scadea anul viitor, una dintre ca uzele pentru care nu va mai scadea este ca anul viitor salariile bugetarilor vor creste fata de anul acesta. Nu stiu cu cat anume, ramane de vazut in legea bugetului, dar vor creste.

Insa, daca si sectorul privat va da anul viitor majorari macar cat sa acopere inflatia, probabil ca aceste cresteri vor asigura un minim de crestere a consumului.

Daca nici salariile bugetarilor si nici cele din sectorul privat nu ar creste, atunci sansele de a creste consumul sunt foarte mici sau chiar zero", a declarat Lazea, intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei.

In conditiile in care consumul reprezinta cam 80% din PIB, in absenta cresterii consumului Romania nu avea crestere economica.

"Nu e normal ca acest consum sa reprezinte atat de mult, dar, pana sa-l aducem la niveluri de 60%-65% cat ar fi normal, noi cu asta traim - cu un consum care e 80% din PIB. E vital ca el sa nu scada daca vrem sa avem crestere. Ceea ce nu inseamna sa cadem in extrema cealalta: sa incepem sa pompam salarii numai si numai de dragul de a creste consumul", a mai spus el.

Mai mult, Romania se confrunta cu o indatorare a populatiei extrem de mare, aproape dubla fata de alte tari similare, iar aceasta diferenta va fi resorbita in 2-4 ani, conform acestuia.

"Deci va dura un timp destul de lung pana cand populatia va redeveni interesanta pentru creditare. Tocmai din cauza aceasta bancile trebuie sa se reorienteze in acesti ani spre creditarea sistemului productiv", a precizat economistul sef al BNR.

Conform opiniei acestuia, sistemul bancar isi va relua creditarea dupa ce se arata primele semne ale cresterii economice.

Creditarea pe partea de valuta creste in continuare nu numai in termeni nominali, ci si in termeni reali, mai repede decat inflatia. Dar este si o influenta a deprecierii leului...Sunt mai multe.

Creditarea in lei scade in termeni reali, dar speram ca de la anul, cand va fi reluata si cresterea economica sa creasca si creditarea in lei, cu atat mai mult cu cat bancile au majoritatea resurselor atrase in lei. Depozitele, majoritatea in lei, vor trebui, mai devreme sau mai tarziu, sa se transforme si in credite in lei", a opinat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#salarii, #lazea, #bnr, #crestere, #economica , #stiri BNR