Lazea (BNR): Cresterea salariilor depinde de imbunatatirea drastica a sistemului de educatie

Marti, 03 Iunie 2014, ora 16:25
1713 citiri
Lazea (BNR): Cresterea salariilor depinde de imbunatatirea drastica a sistemului de educatie

Romanii pot obtine salarii mai mari doar pe masura ce competitivitatea muncii creste, iar aceasta depinde de imbunatatirea drastica a sistemului de educatie, a declarat marti economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, in cadrul conferintei "Economia: De la made in Romania la made by Romania", organizata de Academia de Studii Economice.

"Salarii mai mari in Romania pot fi obtinute doar in conditiile cresterii, in aceeasi masura, a productivitatii muncii, insa aceasta depinde de imbunatatirea drastica a sistemului de educatie. Cum sa faci productivitate, sa ai salarii comparabile cu polonezii sau cehii cand structura populatiei Romaniei pe niveluri de educatie este urmatoarea: 14% studii superioare, 41% studii liceale sau postliceale si 45% studii primare sau neterminate. Deci despre ce convergenta catre zona euro vorbim...", a spus Lazea.

El a amintit si de testele PISA (evaluare standardizata international, program initiat de OECD - n.r.) potrivit carora, din 65 de state analizate, Romania se afla pe locul 45 la matematica, 49 la stiinte si pe locul 50 la citire, intelegere text. "Cu alte cuvinte oamenii de rand, liceenii de rand, nu inteleg despre ce li se vorbeste", a subliniat Lazea.

Oficialul BNR a amintit faptul ca sunt state precum Polonia, Slovacia sau Ungaria, in care salariile sunt mai mari decat in Romania cu 70% - 80%, dar care, din cauza productivitatii muncii, ajung sa aiba costuri unitare pe forta de munca similare cu ale Romaniei. "Aceasta spune ca noi degeaba am incerca sa crestem salariile, chiar si cu 30%, cu aceeasi productivitate neimbunatatita, ajungem sa avem costuri unitare cu forta de munca mai mari decat Polonia, Slovacia sau Ungaria pentru ca ei, la salarii aproape duble, au o productivitate mult mai mare", a mai spus Valentin Lazea.

El a precizat ca nivelul de productivitate a muncii in Romania este unul din factorii care impiedica dezvoltarea produselor "Made by Romania". Ceilalti factori sunt, in opinia sa, accesul dificil la finantare pentru firmele din Romania si lipsa unui ecosistem prietenos pentru inovare.

#lazea bnr, #crestere salarii, #sistem educatie romania , #stiri BNR