Lazea (BNR): Capitalul strain este indispensabil Romaniei pentru a reporni economia

Marti, 30 Iunie 2009, ora 12:39
2079 citiri
Lazea (BNR): Capitalul strain este indispensabil Romaniei pentru a reporni economia

Economia Romaniei nu poate reporni pana cand investitorii straini nu isi recastiga increderea in Romania, capitalul strain fiind indispensabil tarii, sustine economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, care a mentionat ca, in opinia sa, Romania nu se confrunta cu o 'aterizare fortata', potrivit Newsin.

"Capitalul strain este indispensabil si trebuie sa tinem cont sa nu speriem capitalul strain cand facem propuneri sau luam masuri. Romania nu poate sa reporneasca economia pana cand pietele straine si capitalul strain nu isi recastiga increderea in tara", a spus Lazea.

El a mentionat ca, in conditiile in care Romania si-a liberalizat contul de capital (in 2005 n.r.), s-a angajat sa nu puna restrictii pe intrarea sau iesirea capitalului strain, iar "investitorii straini voteaza cu banii si aleg sa plece sau sa intre intr-o tara sau alta, in functie de politicile pe care le vad acolo, mai mult sau mai putin sustenabile".

In acelasi timp, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) considera ca Romania nu se confrunta cu o aterizare fortata.

"Noi nu suntem in 'hard landing' cu somaj de 6%, ci am fi cu somaj de 12%, ca in Slovacia, sau de 18%, in Spania. Nu este 'hard landing' cand trebuie sa indexezi salariile cu rata inflatiei, ci cand trebuie sa tai salariile, sau cand trebuie sa majorezi deficitul (bugetar, n.r.) ca sa dai salarii si pensii, ci cand trebuie sa il majorezi ca sa salvezi institutii financiare. Acela e 'hard landing'", a mai spus Lazea.

Lazea: Romania inca isi permite luxul de a creste impozitele mai putin importante

"Romania inca mai are privilegiul sau luxul sa aleaga sa nu creasca unul din impozitele majore, ca cel pe profit sau TVA. Inca avem luxul sa crestem unul din impozitele mai putin importante. Altfel este cazul Ungariei sau al altor tari. S-ar putea ca luxul acesta sa dispara, iar la anul sa discutam in alti termeni, daca mai vin cereri parohiale", a spus Lazea.

El declara, anterior, ca masurile care trebuie luate pentru a reporni economia Romaniei trebuie sa se incadreze in tabloul macroeconomic, fara sa puna presiune pe bugetul de stat ori pe partea de cheltuieli sau venituri.

"Sunt greseli pe care le-am putea face luand masuri fara sa le incadram in tabloul macroeconomic (...). Romania, anul trecut, si-a creat sie insasi probleme privind deficitul bugetar, cand nu avea nevoie, dupa sapte ani cu performante ca la carte. Intr-un an fara nicio apasare a creat o problema pe baza careia agentiile de rating ne-au penalizat grav. A nu recunoaste acest lucru inseamna a aplica politica strutului si apoi ne intrebam de ce ne ocolesc investitorii", a mai spus economistul-sef al BNR.

Comisia Europeana a demarat, saptamana trecuta, procedura de infringement asupra Romaniei, ca urmare a deficitului bugetar mare din 2008, si i-a recomandat sa reduca deficitul pana in 2011, sa implementeze masurile fiscale detaliate in bugetul pe 2009 adoptat in luna februarie si reviziut in aprilie, mai ales cele ce se refera la reforma sectorului de pensii si a salariilor din domeniul public.

Autoritatile din Romania au drept tinta un deficit bugetar de 5,1% in 2009, scopul declarat fiind atingerea unui nivel mai mic de 3% pana in 2011. 

 

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#capital, #creditare, #crestere, #economie, #incredere, #infringement, #lazaea, #taxe , #stiri BNR