Lazea, BNR: a fi stat membru UE nu mai este un avantaj

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 12:41
1551 citiri
Lazea, BNR: a fi stat membru UE nu mai este un avantaj

Romania depine in mod crucial de atragerea de capital din strainatate pentru a se dezvolta, iar a fi stat membru al UE nu mai reprezinta in prezent vreun avantaj in acest sens, "chiar dimpotriva", considera economistul sef al BNR, Valentin Lazea, precizeaza Mediafax.

Daca o tara are deficit de lichiditati si probleme cu activele financiare, este evident ca dezvoltarea, cresterea economica, depinde in mod crucial de atragerea de capital din strainatate. Asta este demonstratia cifrica de ce Romania nu se poate dezvolta decat daca atrage capital din strainatate.

Toata zbaterea asta si tot acest efort in a reimparti tortul intern, cu iesiri in strada, cu lupte, cu petitii, etc, este o batere pentru un tort intern mic.

Lupta si eforturile noastre ar trebui sa fie despre cum sa facem tortul mai mare, nu despre cine apuca o bucata mai mare din tortulet", a spus Lazea, la seminarul EU- Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.

Economistul sef al BNR considera ca Romania nu este in competitie pentru atragerea banilor internationali numai cu tarile din regiune, Ungaria, Cehia, Polonia si Slovacia, ci cu 192 de state ale lumii.

"Capitalul existent astazi in lume este atras de orice alta parte decat de UE.

Uniunea Europeana si-a pierdut atractivitatea din punct vedere al atragerii de capitaluri.

A fi o tara membra a UE nu iti asigura nici un fel de avantaj, chiar dimpotriva, daca ma gandesc la exemplul Greciei, Portugaliei si Irlandei, este clar ca UE este o zona din care capitalul mai degraba pleaca, decat este atras", a continuat Lazea, precizand ca declaratiile sunt in nume personal si nu angajeaza pozitia BNR.

El a reiterat ca intrarea Romaniei in UE nu reprezinta un sfarsit de drum si lumea "nu se poate sa se relaxeze".

"Din contra, este un nou inceput, d-abia acum trebuie sa muncim mai tare pentru ca UE nu mai este buricul pamantului unde vin toti banii din lume", a continuat Lazea.

Pe de alta parte, intrebat cum ar fi aratat Romania daca nu ar fi intrat in UE, Lazea a raspuns ca "mult mai rau".

#lazea, #bnr, #membru, #ue, #banci, #capital , #stiri BNR