KPMG: Cota unica este buna, dar contributiile ne sufoca

Joi, 27 August 2009, ora 09:28
1290 citiri
KPMG: Cota unica este buna, dar contributiile ne sufoca

Impozitul pe venit de 16% din Romania este printre cele mai reduse din lume, mult sub media de 28,9% a celor 86 de tari analizate intr-un studiu KPMG, insa nivelul contributiilor sociale anuleaza acest avantaj competitiv.

„Desi Romania are o cota redusa de impozit pe venit, contributiile de asigurari sociale sunt ridicate, fiind majorate la inceputul acestui an in ciuda sugestiilor din partea mediului de afaceri", spune Madalina Racovitan, senior manager in Departamentul de Taxe si Impozite la firma de audit si consultanta KPMG Romania.

Romania are avantajul unui impozit pe venit mai redus (o cota unica), fiind mai competitiva decat Ungaria - 36% si Polonia - 32%.

„Cotele actuale de impozit si contributii sociale nu trebuie privite izolat si ar trebui sa reprezinte unul dintre numeroasele considerente pe care un potential investitor le ia in calcul in decizia de a investi. Sistemul fiscal din Romania este complex, cu modificari legislative frecvente din cauza carora planificarile pe termen lung sunt dificile", spune Racovitan.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#contributii, #cota, #impozit, #romania , #stiri BNR