Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Isarescu: Relaxarea RMO va stimula creditul ipotecar

Isarescu: Relaxarea RMO va stimula creditul ipotecar

Excluderea pasivelor in valuta ale bancilor cu scadenta reziduala mai mare de doi ani din baza de calcul a rezervelor minime obligatorii (RMO) va stimula creditul ipotecar si de investitii, chiar daca va diminua rezerva valutara a BNR, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Orice miscare in acest sens este buna si pentru economia tarii si pentru banci, chiar daca diminueaza rezerva valutara", a declarat Isarescu.

Masura va stimula o creditare "mult mai puternica" pe segmentul ipotecar si de investitii, in ciuda unei prime impresii ca banii respectivi ar putea pleca din rezervele valutare, a apreciat guvernatorul.


In acest sens, Isarescu a spus ca mutarea datoriei bancilor de pe termen scurt pe termen lung nu inseamna neaparat o reducere a expunerii bancilor-mama pe Romania.


Consiliul de administratie al BNR a decis, in 31 martie, sa reduca la zero rezervele minime obligatorii impuse bancilor pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala de peste doi ani incepand cu perioada de constituire 24 mai-23 iunie.


Analistii considera ca masura va stimula bancile sa-si restructureze resursele atrase, in sensul majorarii celor pe termen lung. 


Reducerea dobanzii cheie de la 10% la 9,5% nu a fost agresiva


"Am fost surprinsi ca ati fost surprinsi", a spus Mugur Isarescu, referindu-se la faptul ca scaderea ratei dobanzii cu 0,5 puncte procentuale a fost neasteptata, in conditiile in care analistii anticipau o mentinere sau scaderea cu 0,25 puncte procentuale.

El a completat insa ca masura nu trebuie intrerpretata ca fiind "agresiva".

"Reducerea cu 0,5 puncte nu a fost agresiva. Nu poate fi considerata agresiva, decat poate in masura in care nu a fost anticipata de piata", a spus guvernatorul BN R.

Isarescu a dat patru argumente principale pentru scaderea dobanzii la 9,5%: , revenirea inflatiei pe o treaiectorie descendenta, contractia cererii agregate, cu efect dezinflationist, scaderea potentialului de depreciere a leului si continuarea ajustarii rapide a deficitului de cont curent.

"Avem date cainflatia se inscrie pe o traiectorie descendenta, care anticipam ca se va consolida in cursul lui 2010.

Un al doilea argument pentru decizia de scadere a dobanzii este efectul dezinflationist al contractiei cererii agregate", a completat guvernatorul.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1696 ori