Isarescu: Relaxarea RMO va stimula creditul ipotecar

Joi, 07 Mai 2009, ora 13:35
1906 citiri
Isarescu: Relaxarea RMO va stimula creditul ipotecar

Excluderea pasivelor in valuta ale bancilor cu scadenta reziduala mai mare de doi ani din baza de calcul a rezervelor minime obligatorii (RMO) va stimula creditul ipotecar si de investitii, chiar daca va diminua rezerva valutara a BNR, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Orice miscare in acest sens este buna si pentru economia tarii si pentru banci, chiar daca diminueaza rezerva valutara", a declarat Isarescu.

Masura va stimula o creditare "mult mai puternica" pe segmentul ipotecar si de investitii, in ciuda unei prime impresii ca banii respectivi ar putea pleca din rezervele valutare, a apreciat guvernatorul.

In acest sens, Isarescu a spus ca mutarea datoriei bancilor de pe termen scurt pe termen lung nu inseamna neaparat o reducere a expunerii bancilor-mama pe Romania.

Consiliul de administratie al BNR a decis, in 31 martie, sa reduca la zero rezervele minime obligatorii impuse bancilor pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala de peste doi ani incepand cu perioada de constituire 24 mai-23 iunie.

Analistii considera ca masura va stimula bancile sa-si restructureze resursele atrase, in sensul majorarii celor pe termen lung. 

Reducerea dobanzii cheie de la 10% la 9,5% nu a fost agresiva

"Am fost surprinsi ca ati fost surprinsi", a spus Mugur Isarescu, referindu-se la faptul ca scaderea ratei dobanzii cu 0,5 puncte procentuale a fost neasteptata, in conditiile in care analistii anticipau o mentinere sau scaderea cu 0,25 puncte procentuale.

El a completat insa ca masura nu trebuie intrerpretata ca fiind "agresiva".

"Reducerea cu 0,5 puncte nu a fost agresiva. Nu poate fi considerata agresiva, decat poate in masura in care nu a fost anticipata de piata", a spus guvernatorul BNR.

Isarescu a dat patru argumente principale pentru scaderea dobanzii la 9,5%: , revenirea inflatiei pe o treaiectorie descendenta, contractia cererii agregate, cu efect dezinflationist, scaderea potentialului de depreciere a leului si continuarea ajustarii rapide a deficitului de cont curent.

"Avem date ca inflatia se inscrie pe o traiectorie descendenta, care anticipam ca se va consolida in cursul lui 2010.

Un al doilea argument pentru decizia de scadere a dobanzii este efectul dezinflationist al contractiei cererii agregate", a completat guvernatorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#bnr, #cheie, #credit, #deficit, #dobanda, #investitii, #rezerve, #valutare , #stiri BNR