Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Isarescu: Proiectia BNR pentru rata anuala a inflatiei este de 4,6% in decembrie 2007

Isarescu: Proiectia BNR pentru rata anuala a inflatiei este de 4,6% in decembrie 2007

Prognozele Bancii Nationale a Romaniei indica o rata anuala a inflatiei de 4,6 la suta in decembrie 2007, a declarat joi guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii Raportului trimestrial asupra inflatiei.

Potrivit acestuia, insa, miza principala a bancii centrale in acest an o reprezinta scaderea ratei medii anuale a inflatiei sub 5 la suta.
"Daca vorbim de proiectia anuala, aceasta este de 4,6 la suta, insa in acest an trebuie sa vorbim in principal de consolidarea dezinflatiei, in special o medie anuala a inflatiei de sub 5 la suta", a precizat guvernatorul BNR.

Rata inflatiei decembrie 2005/decembrie 2006 a fost de 4,87 al suta.
In ceea ce priveste prognoza BNR, guvernatorul Mugur Isarescu a explicat ca cel mai mare risc la adresa calendarului bancii centrale il va reprezenta cresterea salariilor intr-un ritm care nu va tine pasul cu cresterea productivitatii.

"Sigur ca este inevitabila o crestere a salariilor in mediul privat, dar nu asta este problema. Problema o vor reprezenta salariile acordate de la bugetul de stat, eventualele surplusuri urmand sa aiba influente asupra inflatiei", a precizat Isarescu.

Alte riscuri identificate de Mugur Isarescu se refera la abaterea executiei bugetare de la parametrii proiectati si amplificarea dezechilibrului dintre economisire si investitii.
De asemenea, potrivit BNR, in acest an banca centrala s-ar putea confrunta cu incertitudini legate de evolutia preturilor volatile ale marfurilor alimentare, a pretului international la titei si gaze naturale si evolutia cursului de schimb.


<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 843 ori