Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Isarescu: Principala responsabilitate a noului CA al BNR este adoptarea euro

Isarescu: Principala responsabilitate a noului CA al BNR este adoptarea euro

Principala responsabilitate a Consiliului de Administratie al BNR in noul mandat va fi adoptarea euro, punctul final si cel mai dificil fiind cursul de schimb la care se face trecerea, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la audierile din Parlament, informeaza NewsIn.

"Nu vad o alta chestiune mai importanta pentru urmatorul mandat decat trecerea la euro, care include stabilitatea preturilor, dar si stabilitatea cursului de schimb, respectiv asigurarea acestora de o maniera durabila. Chestiunea vitala, punctul final si cel mai greu, il reprezinta cursul de schimb la care se face trecerea", a spus Isarescu.

El a reamintit ca principala problema in procesul de adoptare a euro o constituie in prezent reducerea deficitului bugetar, nu inflatia sau dobanzile.

Banca centrala si guvernul si-au propus ca Romania sa adopte moneda unica europeana in 2014, ceea ce inseamna intrarea in ERM-2 (anticamera zonei euro) in 2012.

Potrivit viceguvernatorului BNR Cristian Popa, intrarea efectiva in zona euro ar putea avea loc la 1 ianuarie 2015, daca Romania primeste decizie favorabila in 2014.

Noul mandat al CA al BNR incepe in 11 octombrie 2009 si expira la finalul lui 2014, suprapunandu-se peste perioada decisiva pentru adoptarea euro de catre Romania, confrm actualului obiectiv.

Adoptarea euro este conditionata de indeplinirea mai multor criterii, intre care nivelul inflatiei si al dobanzilor, deficitul public (cel mult 3% din PIB) si datoria publica (maximum 60% din PIB).

Referitor la situatia actuala a dobanzilor in piata, Isarescu a subliniat ca bancile, desi au coborat "cu pasivele" (depozite), au ramas in urma cu dobanzile la credite.

"Noi ne ducem cu dobanda in jos. Comparativ cu primavara acestui an, bancile au coborat dobanzile la pasive, dar au ramas in urma cu cele la credite. Speram sa le dam suficienta lumina sa actioneze si la credite. In fond, este in interesul lor sa reia creditarea", a afirmat guvernatorul.

In legatura cu absorbtia fondurilor europene, Isarescu a spus ca era mult mai optimist in trecut si ca se intreaba acum de ce Romania nu este capabila sa atraga fondurile puse la dispozitie de UE.

"Eram mult mai optimist cu privire la capacitatea de absorbtie a fondurilor europene si acum ma intreb de ce nu suntem in stare. Sa fie birocratia?", a afirmat guvernatorul.

Referitor la corectia peste asteptari a deficitului de cont curent, de la 12,3% din PIB spre 5% anul acesta, Isarescu a subliniat ca este important in contextul actual ca economia sa revina pe crestere, deoarece si o corectie suplimentara cu 1% din PIB ar fi extrem de dureroasa.

"Ne asteptam la o corectie de 2-3-4% din PIB pentru deficitul de cont curent. Acum vorbim de o scadere de aproape 8 puncte procentuale din PIB. Amintesc ca am mai fost la carma unei ajustari din pozitia de premier. Atunci, ajustarea a fost de 4,5% din PIB si a fost extrem de dureroasa, venind si pe fundalul unei recesiuni la noi, dupa trei ani de scadere si o saracie crunta in tara, in perioada 1999-2000", a amintit Isarescu.

Pe de alta parte, el a subliniat ca, prin contractia PIB de anul acesta, economia romaneasca revine practic la nivelul din 2007, in conditiile in care anul trecut produsul intern brut a avansat cu 7,1%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1489 ori