Isarescu: Nu sunt motive interne pentru scumpirea alimentelor

Luni, 07 Februarie 2011, ora 14:00
1390 citiri
Isarescu: Nu sunt motive interne pentru scumpirea alimentelor

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a declarat ca singurele presiuni pentru cresterea preturilor pot proveni din piata internationala, precizand ca, pe plan intern, productia si stocurile sunt la un nivel inalt, iar cererea este in continuare in scadere, relateaza Mediafax.

"Credem ca efectele vor fi mai degraba limitate (asupra preturilor alimentelor - n.r.). Aceasta atmosfera de crestere rapida a preturilor alimentare nu o validam sub nicio forma, iar datele infirma potentialul unei asemenea evolutii", a spus Isarescu, luni, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei.

El a precizat ca nu exista motive de cresteri ale preturilor "de categoria ofertei interne" si singurele presiuni ar putea proveni din piata internationala, unde se vorbeste despre o majorare a cotatiilor materiilor prime alimentare, iar economia romaneasca este deschisa.

"Avem in continuare un declin al cererii de produse alimentare, care plafoneaza asteptarile inflationiste ale producatorilor", a continuat Isarescu.

Mai mult, guvernatorul BNR a citat rezultatele unui sondaj in randul producatorilor agricoli, care indica "mai degraba" o scadere a indicelui preturilor de productie.

Isarescu a explicat ca si in conditiile unei cresteri masive de preturi pe pietele internationale, ca in 2007-2008, trebuie avut in vedere impactul din acea perioada, care nu s-a manifestat strict corelat, desi cererea la acea perioada era in crestere.

Pe de alta parte, guvernatorul recunoaste ca ar putea exista presiuni in ceea ce priveste preturile combustibililor, unde BNR anticipeaza o majorare a cotatiilor la titei.

"Aceste presiuni inflationiste vor ramane tolerabile, cu exceptia unor evolutii catre conflicte majore, deschise (armate - n.r.)", a spus Isarescu.

In ceea ce priveste piata muncii, oficialul BNR se asteapta ca in continuare sa nu existe presiuni inflationiste, iar cresterea salariilor sa fie sub ritmul de imbunatatire a productivitatii.

Desi banca centrala intuieste o revenire "incipienta" a increderii consumatorilor, dar sub cea europeana, deficitul de cerere nu a suferit modificari majore.

In acest context, Isarescu se asteapta la o coborare si plafonare la 2% a inflatiei de baza (CORE2 ajustat), care este tintita de Banca Nationala.

"Aceasta (evolutia CORE2 ajustat - n.r.) va clarifica foarte mult comportamentul politicii monetare in perioada urmatoare", a mai mentionat guvernatorul. 

#bnr, #cresterea preturilor, #guvernatorul bnr, #mugur isaresc, #productia interna , #stiri BNR