Isarescu: Inflatia si dobanzile, in limitele stabilite pentru adoptarea monedei euro

Marti, 08 Aprilie 2014, ora 08:59
1624 citiri
Isarescu: Inflatia si dobanzile, in limitele stabilite pentru adoptarea monedei euro

Inflatia si dobanzile la moneda nationala se vor incadra, in vara acestui an, in limitele stabilite de criteriile de la Maastricht pentru adoptarea monedei unice europene, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul simpozionului "Transformari in economia romaneasca".

"In sfarsit am intrat in grup, in grupul celor care spera si o convergenta nominala si la intrarea in zona euro. Noi ne asteptam ca la sfarsitul acestei primaveri si in vara acestui an, criteriile de convergenta nominala legate de inflatie si de ratele de dobanda sa fie indeplinite. Nu este mesajul nostru ca vom sari in a afirma ca peste cativa ani intram in zona euro. Intram cand suntem pregatiti. Aceasta este o decizie politica. Dar mesajul ca nu mai suntem codasi cred ca merita sa il discutam", a explicat guvernatorul BNR.

Referitor la anul 2018 avansat de premierul Victor Ponta drept tinta pentru adoparea euro de catre Romania, seful bancii centrale a spus ca acest proiect trebuie consensualizat, fie intr-un document scris, cum s-a intamplat cu proiectul de aderare la Uniunea Europeana, in anul 2000, sau chiar si intr-o forma mai degraba conflictuala, cum s-a intamplat cu acordurile cu institutiile financiare internationale de dupa 2008.

"Romania are nevoie de un termen fix pentru adoptarea euro. Unii spun: iata, premierul a spus ca 2018 pare un tel mobilizator - 100 de ani de la formarea Romaniei mari. Da, dar exista o conditie dincolo de acest aspect. Ca dincolo de proiect si de termen, cel putin o parte dintre noi, economisti si oameni politici, sa intelegem acelasi lucru. Ca daca intelegem altceva, fiecare cate o bucatica, proiectul este irealizabil", a subliniat Mugur Isarescu.

El a mai spus ca economia a inregistrat, in ultima perioada, progrese remarcabile. "Am ajuns in zona unui deficit de cont curent mic, finantabil, mai mic decat intrarile de capitaluri sau de fonduri autonome", a precizat Isarescu.

El a adaugat ca, daca la investitiile straine directe adaugam si fondurile europene, rezulta o suma mai mare decat deficitul de cont curent. "Asta inseamna ceva sustenabil. Daca acest lucru s-a intamplat, pana si problema sustenabilitatii criteriilor de convergenta, inclusiv a inflatiei, este una pe care o putem considera rezolvata", a explicat guvernatorul BNR.

El s-a referit si la evolutia pozitiva a industriei. "Daca ne uitam la cifrele sintetice observam ca din anii 90 ponderea industriei in PIB a scazut de la 40% la 25%, iar acum s-a dus inapoi spre 31%. Comenzile industriale au crescut in februarie cu 20% fata de anul trecut iar pe ultimele 12 luni cresterea este de 15%. In 2013 am avut o crestere de 8%, ceea ce este foarte mult", a mai adaugat Mugur Isarescu.

#criteri convergenta inflatie, #dobanzi lei, #rata dobanda BNR , #stiri BNR