Isarescu: incepem sa vedem efectele acordurilor internationale

Joi, 04 Martie 2010, ora 11:32
1552 citiri
Isarescu: incepem sa vedem efectele acordurilor internationale

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a reintarit joi ideea ca economia Romaniei isi va reveni, in conditiile in care inflatia se tempereaza, iar cresterea economica se va instala cu siguranta, acestea fiind efecte ale acordurilor internationale semnate.

"Incepem sa vedem efectele unei abordari serioase, cum sunt aceste acorduri internationale", a spus guvernatorul.

El a explicat ca situatia s-a imbunatatit dupa finantarile pe care le-a accesat Romania de la FMI si UE, cursul fiind mult mai stabil, in timp ce dobanzile s-au injumatatit in ultimul an.

Totusi, Isarescu a recomandat prudenta, fiind de parere ca Romania este in fata unor mari alegeri. El a dat exemplul Greciei si a modului in care perspectiva unei tari se poate schimba dramatic, in conditiile in care nu se respecta fundamentele economice.

"Vedem cum in cazul unei tari din apropierea Romaniei, de la doar cateva sute de kilometri, experimente cu deficite bugetare ridicate, sisteme de pensii foarte generoase in comparatie cu ce poate oferi economia [...] au dus la situatii chiar dramatice", a declarat Isarescu.

Guvernatorul s-a declarat adeptul unei abordari fundamentale,
dar trebuie totodata regandite unele automatisme ale pietei. Mugur Isarescu a amintit de celebra teoriei a lui Adam Smith a "mainii invizibile", apreciind ca multi au inteles ca mana invizibila functioneaza automat si ca poti sa devii lacom, pentru ca mana invizibila va regla totul.

Astfel, guvernatorul BNR a facut un apel pentru o regandire a unor automatisme ale pietei, dar in acelasi timp a spus ca nu pledeaza pentru o suprareglementare, care de multe ori are efecte perverse.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#bnr, #economie, #inflatie, #isarescu , #stiri BNR