Isarescu: In Romania exista un numar mic de falsuri de moneda

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 11:31
1394 citiri
Isarescu: In Romania exista un numar mic de falsuri de moneda

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca in Romania exista un numar mic de contrafaceri de bancnote, chiar si fata de zona euro si ca, dintre falsurile expertizate la BNR, numai 2% au fost facute pe material plastic, asemanator polimerului, dar si acelea "au fost realizate grosolan".

"In Romania am gasit, cu toate elementele descurajante, nu in dimensiuni ingrijoratoare, un numar de bancnote falsificate. Falsificarea este rudimentara. Numai 2% din falsurile expertizate la BNR in colaborare cu serviciul special al Inspectoratului Politiei, numai 2% au incercat sa fie imprimate pe un material plastic ce incearca sa emita substratul din polimer, dar si acestea au fost grosolan realizate", a spus Mugur Isarescu, cu ocazia simpozionului "Istoria bancnotei romanesti - 130 de ani de la imprimarea la Bucuresti a primei banconte emise de Banca Nationala a Romaniei".

Principalul motiv pentru care banii romanesti sunt greu de falsificat il reprezinta materialul pe care acestia sunt realizati.

"In Romania avem un numar mic de contrafaceri, chiar fata de zona euro. Un element descurajant este chiar substratul din polimer. Acest substrat are o tehnologie si acest polimer nu este unul obisnuit. Daca ar fi unul obisnuit, bancnotele din polimer nu s-ar putea numara, pentru ca se incarca electrostatic si se lipesc", a spus Isarescu.

El a declarat ca se spune, in lumea producatorilor de bani, ca nu exista bancnota care sa nu poate sa fie falsificata, depinde de timp, de efortul financiar pe care il faci, dar ca el nu impartaseste in totalitate acest lucru.

"Falsificarea de moneda a fost mereu tentanta. Ce poate sa fie mai tentant decat sa scoti ceva relativ mic si cu putere mare de cumparare, si din aceasta cauza a fost de la inceput sanctionata de lege. In perioada comunista chiar se scrie ca falsificarea acestor bilete se sanctioneaza conform legii. Acum nu mai e nevoie, pentru ca toata lumea stie ca intre cauzele penale cu sanctiune extrem de severa se numara falsificarea monedelor", a mai spus Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Mugur Isarescu falsuri leu, #fals moneda nationala , #stiri BNR