Isarescu: Exista 5 canale prin care criza globala ajunge in Romania

Vineri, 06 Februarie 2009, ora 13:44
1811 citiri
Isarescu: Exista 5 canale prin care criza globala ajunge in Romania

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca a identificat cinci canale de transmitere a efectelor crizei globale in Romania: respectiv cel comercial, cel financiar, al increderii, al cursului de schimb, si al efectelor asupra avutiei si bilanturilor.

Seful bancii centrale a completat ca sistemul bancar din Romania nu este expus "activelor toxice" si poate constitui chiar o ancora pentru limitarea efectelor crizei financiare internationale.

"Am avut si mai mult timp sa analizam bilanturile bancilor. Acum, dupa o a treia runda de evaluare, putem spune ca bancile din Romania nu sunt expuse activelor toxice", a adaugat Isarescu.

Isarescu: Vrem o inflatie de 3.5% in 2010

BNR estimeaza ca va reintra, in 2009, in intervalul de inflatie tintit si fixeaza tinta de inflatie pe 2010 la 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

"Din considerente de an electoral, nu am discutat aceasta cifra cu nici un guvern si asteptam adoptarea bugetului de catre parlament poentru a avea o baza de discutie", a spus Isarescu.

Tinta pe 2010 este identica cu cea fixata pentru acest an si usor sub obiectivul pentru anul trecut, de 3,8% plus sau minus un punct procentual.

Guvernatorul a mai spus ca strategia de tintire a inflatiei este una adecvata Romaniei, "pentru ca ofera suficienta flexibilitate in momentele de criza si de tensiune pe plan international".

BNR a adoptat tintirea inflatiei in 2005 si a reusit sa-si atinga obiectivul intr-un singur an, respectiv in 2006, cand rata anuala a inflatiei de la sfarsitul anului, de 4,87%, a fost sub tinta anuntata, de 5% plus sau minus 1%.

In 2005, BNR si-a ratat cu putin obiectivul de inflatie fixat, iar in 2007 nivelul inflatiei anuale de la finalul anului - de 6,57% - a fost semnificativ peste tinta de 4% plus sau minus un punct procentual (3-5%). La finalul anului trecut, rata anuala a inflatiei a fost de 6,3%, semnificativ peste tinta de 3,8% plus sau minus un punct procentual (2,8-4,8%).

 

#bnr, #inflatie, #isarescu, #tinta , #stiri BNR