Isarescu: E un risc mai mic de depreciere a leului deci coboram tinta de inflatie

Joi, 07 Mai 2009, ora 12:37
1180 citiri
Isarescu: E un risc mai mic de depreciere a leului deci coboram tinta de inflatie

Reducerea relativa a riscului de depreciere a monedei nationale si contractia cererii au dus la revizuirea in scadere a prognozei de inflatie pe 2009 pana la 4,4%, de la 4,5%, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, conform Newsin.

Banca centrala a revizuit in usoara scadere prognoza pentru inflatia la finalul anului, de la 4,5% cat estima anterior la 4,4%. De asemenea, BNR a revizuit in scadere prognoza pentru inflatia la finalul anului viitor, de la 3,2% la 2,8%, in conditiile in care tinta pentru anul viitor a fost stabilita la 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

"BNR crede ca exista conditii favorabile unei dezinflatii mai rapide decat in perioada precedenta. Intervalul de incertitudine ramane relativ mare, chiar daca s-a mai diminuat comparativ cu prgnozele anterioare, iar intervalul de incertitudine este mai degraba in sensul unei iesiri in partea de jos din prognoza", a spus Isarescu.

Guvernatorul a mentionat ca BNR are motive suficiente sa creada ca "dezinflatia s-a instalat confortabil pentru urmatoarele trimestre" si a indicat ca principala presiune asupra inflatiei din primul trimestru a fost evolutia cursului de schimb.

"In trimestrul intai, atat economia romaneasca, cat si inflatia au platit pretul necesar ajustatii inevitabile a deficitului extern", a mai spus Isarescu.

Factorii ce sustin procesul dezinflationist sunt evolutia preturilor la produsele agro-alimentare, dupa un an agricol bun, si scaderea preturilor nominale la import, neluand in calcul evolutia cursului de schimb, a apreciat guvernatorul BNR.

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#bnr, #depreciere, #inflatie, #isarescu, #leu , #stiri BNR