Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Isarescu: BNR prognozeaza inflatie de 8,2% in 2010 si 3,4% in 2011

Isarescu: BNR prognozeaza inflatie de 8,2% in 2010 si 3,4% in 2011

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in urcare prognozele de inflatie pentru 2010 si 2011, de la 7,8% la 8,2% in acest an si de la 3,1% la 3,4% pentru anul viitor, a anuntat joi guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, precizeaza Mediafax.

"S-a calculat ca impactul transmiterii majorarii TVA este de 2,4 puncte pe acest trimestru. Avem o transmitere etapizata.

Incalzirea termica se va manifesta in octombrie sau aceasta luna, nu ne dam seama.

Impactul majorarii TVA este posibil sa fie mai mare la sfarsitul anului de 2,4 puncte procentuale, cand se vor epuiza si aceste etape (...)

Spre sfarsitul trimestrului patru se epuizeaza in mare masura etapele de transmitere directa a cresterii TVA si raman cele statistice (efecte de baza - n.r.), pana in primavara anului viitor", a explicat Isarescu.

Guvernatorul BNR a aratat ca pentru 2011 s-a avut in vedere un impact al preturilor volatile, respectiv legume, fructe, oua, dar intr-o masura mai mica decat s-a manifestat in ultimele luni.

"(...) am introdus si pentru la anul o contributie semnificativa a preturilor volatile, ele sunt mult micsorate fata de 2010.

Este si normal, producatorii interni nu pot sa se joace presa mult cu preturile pentru ca vin producatorii din import care sa regleze piata.

Trebuie sa spunem ca de multe ori am fost surprinsi exact de preturile care ar trebuie sa stim cum evolueaza", a spus Isarescu.

Oficialul bancii centrale a adaugat ca in prognoza pentru 2011 au fost luate in calcul evolutii ale preturilor care provin din discutiile publice, din semnalele privind recolta slaba agricola a acestui an, desi nu exista inca date statistice in acest sens. 

"Nu puteam sa nu introducem semnalele, pentru ca se creaza oricum anticipatii inflationiste. E si un mod de a spune societatii romanesti ca toaa aceasta vorbarie are costuri", a punctat Isarescu.

Surse apropiate negocierilor cu FMI au declarat miercuri pentru MEDIAFAX ca Banca Nationala a Romaniei a modificat in urcare prognoza de inflatie pentru acest an de la 7,8% la 8,2%. Rata anuala a inflatiei a urcat in septembrie la un nou maxim pentru ultimii doi ani, de 7,77%, depasind estimarea medie a analistilor, de 7,6%. 

In august, Banca Nationala a Romaniei a urcat estimarea privind rata inflatiei la finele acestui acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorarii TVA de la 19% la 24% incepand din luna iulie.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, marti, mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%.

Totodata, BNR a stabilit tinta de inflatie pentru 2012 la nivelul din 2011, de 3%, plus/minus un punct procentual, si a fixat o tinta stationara incepand din 2013, de 2,5%, plus/minus un punct. Banca centrala a aratat ca tintele asumate urmeaza sa fie discutate cu Guvernul.

BNR nu s-a incadrat in tinta de inflatie in ultimii trei ani si estimeaza ca rata anuala va depasi intervalul tintit si la finele acestui an, ca urmare a majorarii TVA de la 19% la 24% incepand cu luna iulie.

Rata anuala a inflatiei a coborat la 4,74% anul trecut, dar s-a situat usor in afara intervalului tintit de 2,5 - 4,5%, dupa ce a depasit in 2007 si 2008 limitele superioare ale intervalelor tintite de BNR cu cate 1,5 puncte procentuale, cand s-a plasat la 6,5% si, respectiv, 6,3%.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International.

Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1606 ori
Citeste mai multe desprebanca bnr centrala inflatie isarescu prognoza