Isarescu: BNR nu mai poate sa finanteze deficitul bugetar cu nici un leu!

Luni, 09 Februarie 2009, ora 14:40
1568 citiri
Isarescu: BNR nu mai poate sa finanteze deficitul bugetar cu nici un leu!

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a declarat ca este foarte important sa fie respectata neutralitatea bancii centrale, care nu mai poate finanta, in mod direct, deficitul bugetar al Romaniei cu nici un leu.

"Trebuie sa ne gandim cum se va face finantarea deficitului bugetar, chiar daca el va fi mai mic de 2% din PIB, pentru ca resursele nu mai sunt aceleasi, iar BNR nu mai poate ajuta la finantarea deficitului nici cu un banut. Aparitia sumelor suplimentare prin care sa se finanteze un exces de deficit este vitala", a spus Isarescu si a adaugat ca una dintre solutiile de finantare a deficitului bugetar este prin emisiuni de titluri de stat.

Referitor la titlurile de stat, guvernatorul a declarat ca acestea s-au dublat in ultimele trei luni, ajungand la 25 de miliarde de lei, de la 12 miliarde de lei.

"Exista un bazin de titluri de stat suficient de mare pentru ca si bancile comerciale sa inceapa operatiuni pe piata secundara", a spus Isarescu.

El a precizat ca banca centrala a continuat sa injecteze bani in piata prin operatiuni de tip repo, insa "nu am abuzat de ele pentru ca ne intereseaza in mod deosebit piata titlurilor de stat".

 

Isarescu a discutat cu Basescu despre o prefinantare UE

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, este de parere ca "nu ar strica" sa luam un imprumut de la Uniunea Europeana, luand in considerare capacitatea Romaniei de a atrage fonduri europene, scrie Ziare.com

"Am discutat cu presedintele si stim ca nu avem capacitatea de absorbtie a 6-7 miliarde euro prin fonduri europene, iar prin aceste considerente, o prefinantare de la Uniunea Europeana nu ar strica", a spus astazi guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

In ceea ce priveste un eventual imprumut de la FMI, guvernatorul nu este de acord cu un acord de tip stand-by, care ne-ar costa sute de milioane de euro. "Varianta unui acord stand-by, aceasta umbrela neutilizata, cu un comision de neutilizare de 25%, presupune aparitia unor costuri suplimentare de sute de milioane de euro. Cine la acopera?", a spus Isarescu.



Guvernatorul BNR:
reducerea rezervei minime obligatorii de la 20% la 18% a fost o greseala

"Bazandu-ne pe un deficit bugetar rezonabil, am redus si rezerva minima obligatorie si am creat lichiditate. A fost o miscare gresita, am redus prematur si ne-am creat probleme. Banii suplimentari au fost introdusi in economie in conditii de incertitudine, de risc, de neincredere si de dezbateri politice, dar situatia creata ulterior in piata nu a putut fi rezolvata decat prin vanzarea de valuta" a declarat Isarescu.

"Vanzarea de valuta a fost singura solutie rezonabila pentru a iesi din impas. Unii analisti au observat in mod corect aceste miscari, care s-au reflectat in scaderea rezervei valutare", a mai spus guvernatorul.

De asemenea, guvernatorul bancii centrale este de parere ca stabilitatea cursului este de o importanta vitala pentru Romania.

"Pentru agentii care mizeaza pe deprecierea leului, este o ocazie unica sa aiba cu ce sa-si finanteze operatiunile. Este foarte greu sa nu se duca cursul in balarii, sa nu scapi fraiele din mana si sa scazi dobanda la titlurile de stat. In viitor, trebuie sa reducem dobanda politicii monetare," a declarat Isarescu.

Guvernatorul nu a vrut sa intre intr-o polemica legata de evolutia cursului, spunand doar ca BNR "se va uita cu mare atentie la efectele secundare. Nu putem nega faptul ca stabilitatea cursului este o problema vitala.


 

#bnr, #de, #deficit, #imprumut, #isarescu, #prefinantare, #stat, #titluri, #ue , #stiri BNR