Isarescu: BNR ia in considerare posibilitatea de scadere a economiei

Vineri, 06 Februarie 2009, ora 13:16
1113 citiri
Isarescu: BNR ia in considerare posibilitatea de scadere a economiei

BNR ia in calcul posibilitatea de scadere a activitatii economice in urmatoarele trimestre si are o prognoza de crestere economica "un pic mai mica fata de cea a guvernului", 2,5%, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Seful bancii centrale nu a precizat insa care este prognoza BNR pentru avansul PIB in acest an.

La finalul vizitei in Romania, misiunea Fondului Monetar International (FMI) a avertizat ca exista riscul de crestere economica negativa in 2009.

Isarescu: Atragerea de fonduri structurale poate compensa scaderea investitiilor straine

Atragerea a cel putin 50% din fondurile structurale disponibile pentru 2009, in valoare de 6 miliarde euro, poate fi un avantaj al Romaniei, ce poate inlocui scaderea investitiilor straine directe, considera guvernatorul Isarescu. "Volumul mare de fonduri structurale ce pot fi atrase , 6 miliarde de euro, reprezinta o suma foarte mare, si 50-60% din aceasta suma inseamna ceva, ce poate inlocui scaderea ISD-urilor", a spus Isarescu. El a metionat ca investitiile straine directe  ar putea sa scada "chiar si la 4 miliarde euro in 2009", nivel care nu este, insa, unul mic.

Pentru 2008, investitiile straine directe sunt estimate la circa 9 miliarde euro.

Isarescu a mai spus ca alte avantaje ale Romaniei in fata crizei financiare sunt structura proiectului de buget, care aloca 20% din cheltuieli pentru investitii, gradul mai scazut de intermediere financiara fata de alte tari si ponderea mai redusa a exporturilor in PIB.


In ceea ce priveste nivelul de echilibru al cursului, Mugur Isarescu a declarat ca dupa mai multi ani de cresteri salariale peste castigurile de productivitate, in prezent, "nici nu mai apuci sa deschizi gura despre cresteri salariale si apare presiunea pe curs".

Isarescu: Nu putem relaxa politica monetara pana cand propunerile guvernului nu devin fapte


Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu poate relaxa politica monetara inainte de a vedea ca propunerile bugetare ale guvernului devin fapte, a declarat astazi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Miercuri, banca centrala a facut un mic pas spre relaxarea politicii monetare, reducand dobanda cheie cu un sfert de punct procentual, la 10%. BNR a mentinut, insa, nivelul rezervelor minime obligatorii la 18% din pasivele in lei si 40% din cele in valuta ale bancilor comerciale.

Guvernatorul a atras atentia ca politica monetara nu poate fi relaxata, cu toate ca este "supraincarcata", pana cand prevederile din noul proiect de buget legate de distribuirea cheltuielilor nu se vor pune in practica.

"Politica monetara este in continuare supraincarcata si este clar una extrem de tare, mai ales daca ne uitam la dobanzi si la rezervele minime obligatorii. insa este clar ca nu o putem relaxa pana cand nu intra in functiune masurile de politica fiscala", a mai spus Isarescu.

El a subliniat, in acest sens, prevederile privind salarizarea si miscarea cheltuielilor dinspre consum inspre investitii, BNR sustinand prevederile din proiectul de buget.

Proiectul de buget aprobat joi de guvern prevede alocarea a 20% din cheltuieli pentru investitii si plafonarea cheltuielilor de personal.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#economie, #fonduri structurale, #politica monetara, #investitii, #exporturi, #dobanda cheie , #stiri BNR