Isarescu anunta ca BNR are dreptul sa intervina oricand in piata valutara si are banii sa o faca

Marti, 14 Octombrie 2008, ora 10:04
1408 citiri
Isarescu anunta ca BNR are dreptul sa intervina oricand in piata valutara si are banii sa o faca

Banca Nationala a Romaniei (BNR) are dreptul sa intervina in piata valutara in scopul reglarii acesteia si dispune de banii necesari acestor operatiuni, a mentionat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a amintit de interventia directa in piata a institutiei, ce a avut loc vineri. "Putem sa intervenim nu cu 40 milioane euro, ci cu 400-500, chiar 600 milioane euro. Putem face oricand astfel de operatiuni ca sa reglam piata. Sunt operatiuni pe care avem dreptul sa le facem, putem si poate chiar o sa le facem", a spus Isarescu, facand referire la zvonurile nefondate privind diminuarea sau chiar epuizarea rezervei valutare in caz de interventie a BNR in piata.


Vineri si luni, banca centrala a intervenit de trei ori in piata valutara, insa doar o singura data a anuntat ca a vandut valuta, in valoare de aproximativ 40 milioane euro.


Astfel, BNR a anuntat vineri, printr-un comunicat, ca a intervenit in jurul pranzului direct in piata valutara prin vanzarea a aproximativ 40 milioane euro pentru "testarea functionarii pietei in contextul actual de volatilitate si incertitudine". Ulterior, in jurul orei 16:00, BNR a intervenit din nou, dar doar pentru a testa piata, fara sa faca noi tranzactii.


Luni, la ora 12:53, BNR a intervenit din nou, cerand bancilor cotatii pentru vanzare de valuta, fara sa faca tranzactiii .


Isarescu a mai spus, luni, ca rezerva valutara a BNR, de 26 miliarde euro, este suficient de mare pentru interventii in piata.


Astfel, echivalate in lei, rezervele BNR sunt de 100 miliarde lei, in timp ce toata masa monetara care ar fi in contrapartida este de doar 60 miliarde lei - sau 12 miliarde euro, din care numerar 28 miliarde lei, iar 21 miliarde lei in depozite la vedere.


"Daca ne-am apuca sa intervenim cu acesti 12 miliarde euro, nu ar mai fi niciun leu si toate platile s-ar face in euro", a mai spus Isarescu, care a tinut sa precizeze ca este vorba de o situatie ipotetica.