Ion Dragulin, BNR: Sistemul bancar nu va fi capabil sa reduca dobanzile

Joi, 15 Octombrie 2009, ora 13:30
1493 citiri
Ion Dragulin, BNR: Sistemul bancar nu va fi capabil sa reduca dobanzile

Sistemul bancar nu va fi capabil sa reduca dobanzile fara o ajustare macroeconomica, in urma careia inflatia sa ajunga la "un nivel normal", iar piata valutara sa se stabilizeze, a declarat, joi, seful directiei de stabilitate financiara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Ion Dragulin.

"Este clar ca fara o ajustare macroeconomica serioasa si care sa aduca o inflatie normala, sa stabilizeze si sa confere incredere pietei valutare, nu putem vorbi de capacitatea sistemului bancar de a duce dobanzile in jos. Acest climat, asociat cu cel extern, cu increderea in piata, fac ca procesul sa fie lent si oricat de multa disponibilitatate ar fi la nivelul BNR", a afirmat Dragulin, la un seminar pe teme imobiliare, transmite Mediafax.

El a apreciat ca BNR nu poate da semnale excesiv de optimiste pentru ca unele dintre acestea ar putea avea efecte inverse.

"In ceea ce priveste capacitatea de reducere a dobanzilor, in prezent marja de manevra mai este, iar mesajele BNR sunt in acest sens. BNR va confirma acest trend prin comportamentul sau in ceea ce priveste dobanzile, dar nu va putea face pasi prea mari din cauza contextului extern", a spus oficialul bancii centrale.

In plus, bancile comerciale manifesta inca neincredere atat in raport cu piata, cat si cu cea interbancara.

Referindu-se la piata interbancara, Dragulin a apreciat ca in actualele conditii macroeconomice cursul nu poate fi foarte stabil in perioada urmatoare.

"Unul dintre obiectivele pentru trecerea la zona euro este ca politica de curs sa fie credibila, pentru a ajunge in anticamera trecerii la euro", a mai spus Dragulin.

#bancar, #bnr, #dobanzi, #sistem , #stiri BNR