Investitiile straine directe in Romania au crescut la 912 milioane euro

Vineri, 13 Martie 2009, ora 12:25
2138 citiri
Investitiile straine directe in Romania au crescut la 912 milioane euro

Investitiile straine directe in Romania au crescut in ianuarie cu 51,2% fata de prima luna a anului trecut, pana la 912 milioane euro, depasind cu 74% nivelul deficitului de cont curent, arata datele publicate vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In ianuarie 2008, investitiile straine directe se cifrau la 603 milioane euro, nivel care a acoperit doar 52,1% din deficitul de cont curent de la acel moment.

Din investitiile straine directe inregistrate prima luna din acest an, participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 63,8%, iar creditele intra-grup restul de 36,2%, potrivit BNR.

Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente.

Ponderea acestora a scazut insa in prima luna din 2009 fata de perioada echivalenta din 2008, cand creditele intra-grup reprezentau 54,8% din investitiile straine directe.

In 2008, deficitul contului curent a fost acoperit in proportie de 53,5% prin investitii straine directe, care au insumat 9,02 miliarde euro, in crestere cu 24,45% fata de 2007.

Deficitul balantei de plati a Romaniei a scazut cu 54,6% in prima luna a acestui an, la 525 milioane euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial si cresterii excedentului pe partea de servicii. 

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#credite, #deficit, #investitii , #stiri BNR