Investitiile straine directe au scazut la mai putin de jumatate

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 11:50
1313 citiri
Investitiile straine directe au scazut la mai putin de jumatate

Investitiile straine directe in Romania s-au redus dupa unsprezece luni din 2009 cu 55,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 3,8 miliarde euro, gradul de acoperire al deficitului de cont curent scazand cu 12,4 puncte procentuale intr-o luna, a anuntat, vineri, banca centrala, informeaza NewsIn.

Deficitul contului curent in perioada ianuarie-noiembrie 2009 a fost finantat in proportie de 81,7% prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, care au insumat 3,826 miliarde euro, comparativ cu 8,642 miliarde euro in intervalul ianuarie-noiembrie 2008, se arata in comunicatul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

In octombrie, deficitul contului curent era finantat in proportie de 94,1% prin investitii straine directe.

Totodata, dupa unsprezece luni din 2009, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 4,681 miliarde euro, in scadere cu 69,4% fata de aceeasi perioada din 2008.

In perioada ianuarie-noiembrie 2009, creditele intra-grup au reprezentat 46,3% din investitiile straine directe, insumand 1,773 miliarde euro, iar participatiile la capital, inclusiv profitul reinvestit, 53,7%, respectiv 2,053 miliarde euro, a mai anuntat BNR.

In intervalul similar din 2008, creditele intra-grup insumau 3,982 miliarde euro, iar participatiile la capital 4,66 miliarde euro.

Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile-mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente.

In primele zece luni, investitiile straine directe scazusera cu 51,5%, pana la 3,72 miliarde euro, fiind pentru prima data in 2009 cand s-au situat sub nivelul deficitului de cont curent.

Situatia investitiilor straine directe s-a deteriorat, insa, comparativ cu inceputul anului trecut.

Astfel, dupa primele doua luni, investitiile straine directe in Romania erau in crestere cu 38,1% pentru ca, la finalul primului trimestru, sa se inregistreze un declin anual de 13,9%.

Investitiile s-au diminuat mai mult dupa primele patru luni, respectiv cu 44,4%, apoi scaderea s-a temperat usor, astfel ca, in primele cinci luni, investitiile straine directe s-au redus cu 42%, la finalul primului semestru, scaderea a fost de 43%.

Declinul a inceput sa se accentueze ulterior, in primele sapte luni, investitiile straine directe se micsorasera cu 48%, dupa primele opt luni, cu 53,1%, iar dupa noua luni, investitiile straine directe scazusera cu 49,6%.

Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au crescut cu 24,5%, pana la 9,02 miliarde euro, acoperind 53,5% din deficitul contului curent.

 

Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
#investitii straine, # credite, # deficit , #stiri BNR