Investitiile straine directe au scazut la jumatate, in primele 8 luni

Marti, 13 Octombrie 2009, ora 13:19
1316 citiri
Investitiile straine directe au scazut la jumatate, in primele 8 luni

Investitiile straine directe in Romania au scazut in primele opt luni cu 53,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 3,154 miliarde euro, insa au acoperit integral deficitul de cont curent, fiind cu aproape 29% peste nivelul acestuia, potrivit datelor publicate marti de BNR.

"Deficitul contului curent in perioada ianuarie-august 2009 a fost finantat integral prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, care au inregistrat 3,154 miliarde euro, comparativ cu 6,725 miliarde euro in perioada ianuarie-august 2008", se arata in comunicatul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Totodata, dupa primele opt luni din 2009, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 2,449 miliarde euro, in scadere cu 78,6% in raport cu aceeasi perioada din anul 2008.

In perioada ianuarie-august 2009, creditele intra-grup au reprezentat 53,6% din investitiile straine directe, iar participatiile la capital, inclusiv profitul reinvestit, 46,4%, mai anunta BNR.

Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile-mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente.

In primele sapte luni din 2009, investitiile straine directe scazusera cu 48% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 3,097 miliarde euro, fiind cu 14% mai mari decat deficitul de cont curent pentru acel interval.

Situatia investitiilor straine directe s-a deteriorat, insa, comparativ cu inceputul acestui an. Astfel, dupa primele doua luni, investitiile straine directe in Romania erau in crestere cu 38,1% pentru ca, la finalul primului trimestru, sa se inregistreze un declin anual de 13,9%.

Investitiile s-au diminuat mai mult dupa primele patru luni, respectiv cu 44,4%, apoi scaderea s-a temperat usor, astfel ca, in primele cinci luni, investitiile straine directe s-au redus cu 42%, iar la finalul primului semestru, scaderea a fost de 43%.

Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au crescut cu 24,5%, pana la 9,02 miliarde euro, acoperind 53,5% din deficitul contului curent.

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#bnr, #credite, #deficit, #euro, #investitii, #miliarde , #stiri BNR