Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitiile straine directe au atins cinci miliarde de euro

Investitiile straine directe au atins cinci miliarde de euro
Investitiile straine directe au trecut pentru prima oara in acest an de nivelul din acelasi interval din anul precedent, urcand cu 2,3% in primele noua luni pana la peste 5 miliarde euro, valoare care acopera deficitul balantei de plati in proportie de 42,5%, conform datelor publicate vineri de banca centrala.

Volumul investitiilor straine directe din primele noua luni din acest an a trecut usor peste nivelul celor din acelasi interval din 2006. Astfel, in intervalul ianuarie-septembrie din 2006, investitiile straine directe insumasera 4,9 miliarde euro, insa acopereau 72,5% din deficitul de cont curent pana la acel moment.

Gradul de acoperire al deficitului contului curent prin investitii straine directe a crescut usor in septembrie pana la 42,5%, de la 40% in primele opt luni ale anului. Investitiile straine directe ajunsesera la peste 4 miliarde euro in primele opt luni ale anului 2007.

Creditele intragrup au reprezentat jumatate din investitiile straine directe in perioada ianuarie-septembrie, iar participatiile la capital si profitul reinvestit cealalta jumatate, potrivit BNR.

Deficitul de cont curent s-a adancit, in primele noua luni ale acestui an, cu 76,5% fata de acelasi interval din 2006, pana la 11,8 miliarde euro, dupa ce a crescut de peste doua ori in prima jumatate a anului, alimentat de dezechilibrul comercial in continua agravare.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 780 ori