Investitiile straine directe au acoperit jumatate din deficitul de cont curent

Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 10:12
986 citiri
Investitiile straine directe au acoperit jumatate din deficitul de cont curent

Investitiile straine directe in Romania s-au majorat cu 31,88%, pana la 8,645 miliarde euro in perioada ianuarie-noiembrie 2008 fata de intervalul echivalent din 2007, astfel au acoperit deficitul de cont curent in proportie de 54%, conform datelor BNR. Astfel, in primele 11 luni ale anului 2007, investitiile straine directe se cifrau la 6,55 miliarde euro, acoperind 43% din deficitul de cont curent, proportie cu 11 procente mai mica fata de cea aferenta intervalului ianuarie - noiembrie 2008.


Din investitiile straine directe inregistrate in primele 11 luni ale anului trecut, participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 51,3%, iar creditele intra-grup restul de 48,7%, se mai arata in comunicatul emis joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).


Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente. Ponderea acestora a scazut insa in primele 11 luni din 2008 fata de perioada echivalenta din 2007, cand creditele intra-grup reprezentau 54,3% din investitiile straine directe.


Fata de suma acumulata in primele zece luni ale anului trecut, investitiile straine directe in Romania au avansat cu aproximativ 6% in noiembrie. In intervalul ianuarie - octombrie 2008, deficitul contului curent a fost acoperit in proportie de 56,5% prin investitii straine directe, care erau de 8,16 miliarde euro.


Deficitul balantei de plati a Romaniei s-a adancit cu 7,8% dupa primele 11 luni ale anului trecut, pana la 15,995 miliarde euro, mai arata datele publicate joi de banca centrala.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...