Investitiile in economia romaneasca au scazut cu 29%

Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 11:18
1367 citiri
Investitiile in economia romaneasca au scazut cu 29%

Investitiile realizate in economia Romaniei in trimestrul al doilea din acest an au scazut cu 29% fata de trimestrul similar din 2008, la 14 miliarde lei (3,34 miliarde euro), mai ales ca urmare a injumatatirii investitiilor in utilaje, a anuntat, miercuri, Institutul National de Statistica (INS),potrivit Newsin.

Astfel, investitiile in utilaje, inclusiv mijloace de transport, s-au diminuat cu 52,7% fata de intervalul aprilie-iunie 2008, la 4,56 miliarde lei.

Ponderea investitiilor in utilaje in structura totala a investitiilor a scazut in trimestrul al doilea 2009 cu 14,1 puncte procentuale fata de acelasi interval al anului trecut, la 32,6%.

Investitiile in lucrari de constructii noi s-au micsorat cu 9,2%, la 8,16 miliarde lei, in timp ce investitiile cu alte cheltuieli au crescut cu 5,7%, la 1,29 miliarde lei.

Ponderea investitiilor in lucrarile de constructii noi in total investitii a sporit cu 10,6 puncte procentuale, la 58,2%, iar cea a investitiilor in alte cheltuieli, cu 3,5 puncte procentuale fata de trimestrul al doilea din 2008, la 9,2%.

Scadere de 16,7% a investitiilor in primul semestru In primul semestru, investitiile s-au diminuat cu 16,7% comparativ cu aceeasi perioada din 2008, la aproape 27,07 miliarde lei (6,4 miliarde euro), in conditiile in care investitiile in utilaje, inclusiv mijloace de transport, s-au redus cu peste o treime (33,5%), la 10,7 miliarde lei, iar cele in lucrari de constructii noi au scazut cu 3,2%, la 14,03 miliarde lei.

Singurele care au inregistrat crestere au fost investitiile pentru "alte cheltuieli", care au avansat cu 12,7% fata de primele sase luni din 2008, la 2,34 miliarde lei.

In prima jumatate a acestui an, cele mai multe investitii au fost realizate in industrie (40,7%), urmate de comert si servicii - tranzactii imobiliare, comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor - 32,9%, si constructii (12,8%).

Investitiile in alte ramuri de activitate au cantarit 9,3% din totalul investitiilor, in timp ce in agricultura au fost facute cele mai putine investitii (4,3%).

Investitiile nete reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.), potrivit INS.

Statistica a precizat ca in volumul investitiilor nete nu se cuprinde valoarea terenurilor, a mijloacelor fixe care au mai fost inregistrate ca mijloace fixe la alte unitati din tara, valoarea aporturilor, sumele acordate in avans tertilor, precum si contravaloarea cumpararilor de obiective in curs de executie, inclusiv de natura lucrarilor geologice, considerandu-se investitii doar sumele cheltuite ulterior cumpararii lor, pentru continuarea procesului de investitii.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#investitii, #constructii, #tranzactii imobiliare, #industrie, #agricultura , #stiri BNR