ING despre tinta de inflatie: BNR nu va inaspri politica monetara

Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 14:00
1459 citiri
ING despre tinta de inflatie: BNR nu va inaspri politica monetara

BNR a stabilit noi obiective de inflatie ambitioase incepand cu 2012 doar pentru a transmite semnale pozitive, dar cel mai probabil nu va inaspri politica monetara pentru a le atinge, ceea ce va duce la noi ratari ale tintelor, considera analistii ING Bank Romania, transmite Mediafax.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, marti, ca tinta de inflatie pentru 2012 sa fie mentinuta la nivelul din 2011, de 3%, plus/minus un punct procentual, si sa adopte o tinta stationara incepand din 2013, de 2,5%, plus/minus un punct.

"In mod normal, cand o banca centrala stabileste tinte de inflatie atat de ambitioase, o concluzie logica ar fi ca masuri dure au fost/urmeaza sa fie implementate pentru atingerea tintelor (in principal majorari ale dobanzii cheie)", se arata intr-un raport ING Bank Romania.

Analistii bancii considera, insa, ca BNR a stabilit tinte de inflatie atat de ambitioase doar pentru a transmite semnale pozitive, de genul: "trecerea la tinta stationara multianuala este o schimbare benefica, dar ambitioasa" (...) care "are menirea de a asigura coborarea ratei inflatiei la un nivel compatibil cu criteriul de inflatie al Tratatului de la Maastricht".

"In realitate, nu a fost si nu vor fi facute multe pentru atingerea acelor tinte, adica nu este probabil ca politica monetara sa devina mai restrictiva pentru atingerea tintelor.

Credem ca noile tinte de inflatie sunt sub-optimale. Atingerea acestora ar necesita o politica monetara foarte restrictiva, intrucat BNR nu are un control ferm al inflatiei (...).

O pozitie atat de restrictiva a politicii monetare ar afecta activitatea economica, in timp ce o politica insuficient de restrictiva ar putea duce la mai multe ratari de tinte", potrivit ING Bank Romania.

Analistii ING noteaza ca banca centrala continua sa spuna ca inflatie va fi redusa, dar de obicei rata anuala s-a situat cu mult peste estimarile BNR si tintele stabilite.

BNR nu s-a incadrat in tinta de inflatie in ultimii trei ani si estimeaza ca rata anuala va depasi intervalul tintit si la finele acestui an, ca urmare a majorarii TVA de la 19% la 24% incepand cu luna iulie.

Totodata, analistii ING arata ca BNR are o credibilitate redusa cu privire la indeplinirea tintelor de inflatie si stabilirea unor tinte care nu pot fi atinse va face de fapt mai mult rau decat bine regimului de tintire a inflatiei.

"BNR continua sa fie prea optimista privind perspectivele inflatiei. Este greu de crezut ca inflatia va fi atat de redusa in contextul in care economia continua sa aiba nevoie sa treaca prin ajustari structurale, multe din acestea implicand preturi mai ridicate", se mai spune in raportul ING.

Analistii bancii considera ca este de asteptat ca preturile pentru gaze, situate cu mult sub media Uniunii Europene, precum si preturile tigarilor, incalzirii termice, electricitatii, sa creasca in viitor.

Totodata, analistii ING noteaza ca rata de schimb valutar este foarte importanta pentru inflatie si anticipeaza ca BNR nu va permite ca leul sa se aprecieze la fel cum s-a intamplat pana in 2007.

"Mai mult, chiar daca inflatia a fost de 3,7% in martie 2007, cursul valutar se situa la 3,2 lei/euro, iar anul agricol 2006 fusese favorabil", potrivit ING.

Analistii estimeaza ca dobanda de politica monetara se va mentine pana la finele anului 2011, dar cred ca exista riscuri pentru o majorare a ratei la inceputul anului viitor.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, la ultima sedinta de politica monetara din acest an, sa mentina rata dobanzii la minimul istoric de 6,25%, precum si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%.

#bnr, #inflatie, #ing, #isarescu , #stiri BNR