Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Inflatia lunara, la maximul ultimilor 4 ani

Inflatia lunara, la maximul ultimilor 4 ani

Inflatia lunara a crescut de la 0,3% in decembrie 2009 la 1,68% in luna ianuarie, cel mai ridicat nivel inregistrat dupa aprilie 2005, din cauza majorarii preturilor la tutun, tigari, combustibili si energie electrica, iar rata anuala a avansat de la 4,74% la 5,2%, potrivit INS.

In aprilie 2005, rata lunara a inflatiei a fost de 1,8%.

In ianuarie 2010, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,43% fata de ultima luna a anului trecut, cele ale marfurilor nealimentare cu 3,2%, iar tarifele serviciilor cu 0,36%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.


Grupa tigari, tutun a inregistrat in ianuarie o crestere a preturilor de 13,87% comparativ cu decembrie 2009, in timp ce costul energiei electrice s-a majorat cu 4,2%.


Per totalul grupei de energie electrica, gaze si incalzire centrala, preturile au crescut in ianuarie cu 2,28%.


Totodata, pretul combustibililor a avansat in ianuarie cu 3,42% fata de ultima luna a anului trecut, iar costul cartilor, ziarelor si revistelor a urcat cu 2,12%.


Cresteri ale preturilor de peste 1% au fost inregistrate pentru grupa de legume si conserve de legume, la fructele proaspete, laptele de vaca, oua, la serviciile de apa, canal si salubritate, precum si la transportul urban.


Astfel, preturile de consum, excluzand bauturile alcoolice si tutunul, au crescut in luna ianuarie cu 0,81%.


Daca se elimina influenta combustibililor, inflatia lunara s-a situat la 1,54%, in timp ce rata a fost de 1,69% daca se exclud produsele ale caror preturi sunt reglementate, printre care medicamente, energie electrica si termina, gaze naturale.


Preturile de consum au inregistrat in ianuarie o rata anuala de crestere de 0,1% la marfurile alimentare, de 10,25% la marfurile nealimentare si de 3,85% la servicii."Incepand din luna ianuarie 2010 coeficientii de ponderare utilizati la calculul IPC sunt obtinuti pe baza cheltuielilor medii lunare pe gospodarie rezultate din Ancheta bugetelor de familie realizata in anul 2008", precizeaza INS.


Comparand ponderile utilizate in anul anterior cu cele curente, se observa o crestere a ponderii marfurilor nealimentare concomitent cu scaderi usoare la marfurilor alimentare si servicii.


Inflatia a depasit toate asteptarile analistilor intervievati de MEDIAFAX, care au anticipat ca rata din ianuarie s-a plasat intre 1% si 1,4% pentru indicatorul lunar si in intervalul 4,5% - 5% pentru rata anuala.


Rata anuala a inflatiei a coborat de la 6,3% in 2008 la 4,74% anul trecut, in contextul unei cresteri a preturilor cu 0,3% in decembrie fata de noiembrie, dar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a ratat tinta pentru al treilea an consecutiv.


Pentru 2010, BNR tinteste incadrarea inflatiei in intervalul 2,5 - 4,5% si estimeaza ca rata anuala se va situa la 3,5%.


Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International.


Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro. 


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 857 ori
Citeste mai multe despreconsum inflatie preturi rata