Inflatia ar putea reintra in intervalul tintit in acest an

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 19:57
970 citiri
Inflatia ar putea reintra in intervalul tintit in acest an

Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza ca rata inflatiei va reintra in intervalul tintit pana la sfarsitul acestui an si se va pastra si anul viitor in apropierea tintei, a declarat joi viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

"Este foarte posibil sa reintre inflatia in intervalul tintit pana la sfarsitul anului. Vedem ca inflatia va reintra in interval inainte de sfarsitul anului si se va mentine aproape de tinta si anul viitor", a spus viceguvernatorul bancii centrale.

Popa a aratat ca dezinflatia a intervenit asa cum a estimat corect banca centrala, odata cu disiparea efectului de runda a doua la TVA, ceea ce dovedeste ca BNR a procedat corect cand a mentinut dobanda la 6,25%, mizand pe un soc temporar din partea ofertei.

Pe de alta parte, viceguvernatorul BNR a recunoscut ca anticipatiile privind presiunile din partea preturilor alimentare nu s-au adeverit in toata regiunea, iar in Romania performanta agriculturii a condus chiar la accentuarea efectului dezinflationist.

Cu toate acestea, Popa atrage atentia ca in iulie 2012 va exista un efect de baza contrar, ceea ce inseamna ca banca centrala trebuie sa aiba o dobanda care sa acomodeze si aceasta situatie, pe langa celelelate presiuni care persista.

BNR a anuntat, dupa sedinta de politica monetara de joi, ca va ajusta gradual conduita politicii monetare tinand cont de procesul de dezinflatie, evolutiile mediului extern, ale fluxurilor de capital, ale preturilor administrate si volatile, precum si de stadiul aplicarii angajamentelor din acordurile cu institutiile internationale.

Popa a explicat ca BNR vizeaza conditiile monetare in sens larg, nu doar rata dobanza de politica monetara, desi este de acord ca odata cu reducerea inflatiei rata reala creste.

El a insistat insa si pe nevoia de a stimula in continuare economisirea, pentru a reduce dependenta de finantarile externe.

#rata inflatie, #inflatie, #strategie fiscal bugetara , #stiri BNR