Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Inflatia anualizata din Romania va scadea la 4,6% in ianuarie

Inflatia anualizata din Romania va scadea la 4,6% in ianuarie

Inflatia lunara din Romania se va accelara usor in ianuarie, la 0,8%, dar rata anualizata va scadea la 4,6%, de la 4,87% in luna decembrie 2006, estimeaza economistii Deutsche Bank.

"Banca Nationala a Romaniei (BNR) are un obiectiv dificil in acest an, avand in vedere ca intervalul de inflatie tintit a scazut la 3-5%, ca politica fiscala va deveni mai expansiva, salariile vor avea un ritm inalt de crestere, iar preturile administrate vor fi majorate", se spune intr-un raport al Deutsche Bank.

In luna decembrie a anului trecut, cresterea preturilor de consum a fost de 0,74% fata de noiembrie, iar rata inflatiei calculata fata de decembrie 2005 a fost de 4,87%, incadrandu-se in intervelul tintit de BNR, de 4-6%.

Analistii germani anticipeaza pentru acest an majorarea ratei dobanzii de referinta la 9,25%, fata de 8,75% in prezent. Cresterea ar putea avea loc in primul semestru al anului.

Banca centrala a majorat de doua ori rata dobanzii de politica monetara anul trecut. Prima interventie a avut loc in februarie 2006, cand dobanda a crescut de la 7,5% la 8,5%. In luna iunie a anului trecut, BNR a majorat dobanda cu inca 0,25 puncte, pentru a limita cresterea inflatiei si a creditului neguvernamental.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 665 ori