Inflatia anuala s-a temperat in iulie la 5,06%

Marti, 11 August 2009, ora 11:01
1419 citiri
Inflatia anuala s-a temperat in iulie la 5,06%

Rata anuala a inflatiei a coborat in iulie la 5,06%, potrivit asteptarilor, in timp ce fata de iunie preturile de consum au scazut cu 0,07%, pe fondul ieftinirii alimentelor si mentinerii preturilor la marfuri nealimentare si servicii, arata datele publicate, marti, de Statistica, precizeaza NewsIn.

Un nivel atat de scazut al ratei anuale a inflatiei nu a mai fost atins din august 2007, cand indicele anual al preturilor de consum a fost de 4,96%.

Analistii consultati de NewsIn se asteptau ca scaderea preturilor la alimente sa fie principalul factor care sa duca la temperarea inflatiei anuale in iulie la 4,8-5,2%, sustinuta si de stabilizarea cursului de schimb. In plus, ei anticipeaza ca inflatia se va tempera si mai mult in lunile urmatoare.

In iunie, rata anuala a inflatiei a fost de 5,86%.

Preturile de consum au scazut in iulie cu 0,07%, in conditiile in care marfurile alimentare s-au ieftinit cu 0,5%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,14%, iar tarifele la servicii au urcat, in medie, cu 0,32%, mai arata datele Institutului National de Statistica (INS).

De la inceputul acestui an, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,58%, marfurile nealimentare de 44,05%, iar serviciile cantaresc 18,37%.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in iulie la tutun si tigari (2,86%) si apa, canal si salubritate (1,41%).

In general, alimentele s-au scumpit nesemnificativ ori s-au ieftinit, potrivit INS. Mierea, cartofii si berea sunt singurele produse alimentare ale caror preturi au avansat mai mult, cu 0,60%, 0,49%, respectiv 0,22%. Legumele si conservele de legume s-au ieftinit cel mai puternic, cu 3,38%, urmate de ulei, cu 2,74%.

Pe partea de marfuri nealimentare, combustibilii s-au scumpit in iulie, cu 0,72%, in timp ce gazele s-au ieftinit cu 5,08%, iar medicamentele cu 0,02%.

La servicii, chiriile au crescut, in medie, cu 0,04% in iulie, iar de la inceputul acestui an au urcat cu 2,73%. Transportul urban a fost in iulie mai scump cu 0,34%, abonamentul de radio si de televiziune cu 0,24%, transportul aerian cu 0,12%, cu acelasi procent scumpindu-se si abonamentul telefonic.

Cresterea medie a preturilor de consum din intervalul august 2008 - iulie 2009 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro - a coborat in iulie la 6,6%, de la 6,9% in iunie, iar inflatia determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a coborat tot la 6,6% de la 7%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste in acest an o inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar ultima sa prognoza indica un nivel al inflatiei de 4,3% la finalul anului, revizuita usor in scadere fata de nivelul estimat anterior. Si Fondul Monetar International (FMI) ia in calcul o inflatie de 4,3% la finalul lui 2009.

De asemenea, BNR a revizuit in scadere prognoza pentru inflatia la finalul anului viitor, de la 2,8% la 2,6%, in conditiile in care tinta pentru finalul lui 2010 a fost stabilita tot la 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

Creștere spectaculoasă a costului pentru transportul aerian. Inflația scade în august, dar prețurile continuă să crească la unele alimente și servicii
Creștere spectaculoasă a costului pentru transportul aerian. Inflația scade în august, dar prețurile continuă să crească la unele alimente și servicii
Rata anuală a inflației a coborât la 5,1% în august, de la 5,42% în luna precedentă, arată datele publicate miercuri, 11 septembrie, de Institutul Național de Statistică(INS). Cele mai...
În ciuda inflației galopante, puterea de cumpărare a crescut în ultimii 4 ani, spune Câciu: "Planul în trei etape promis la intrarea la guvernare s-a îndeplinit"
În ciuda inflației galopante, puterea de cumpărare a crescut în ultimii 4 ani, spune Câciu: "Planul în trei etape promis la intrarea la guvernare s-a îndeplinit"
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat marți, 10 septembrie, că puterea de cumpărare a românilor a crescut net, de la începutul pandemiei până acum,...
#inflatie, #Romania, #ue, #state, #zona euro, #cipru , #stiri BNR

Curs valutar

1 EUR = 4.9737 RON

-0.0005

1 USD = 4.4826 RON

-0.0330
  1. Țara europeană care vrea să revină la energia nucleară, după ce a interzis-o prin referendum. Cine vor fi concurenții României la reactoare modulare mici
  2. România rămâne în urmă într-o industrie profitabilă. După pandemie, sectorul a ajuns un pilon al economiei globale
  3. Românii pot investi în noi titluri de stat Tezaur, începând de luni. Care sunt dobânzile
  4. Guvernul va aproba neimpozitarea pensiilor militare sub 3000 de lei SURSE
  5. Una dintre țările cu cei mai mulți români ar putea tăia din locurile de muncă. Marea putere industrială se confruntă cu o stagnare economică
  6. O companie germană cu state vechi intră pe piața din România. Cumpără o fabrică de module electronice
  7. Țara UE în care investitorii se înghesuie să cumpere datoriile statului. Record la licitația pentru obligațiuni pe 30 de ani
  8. O țară de 9 milioane de km pătrați lovită de o criză gigantică: Străinii scot miliardele de acolo într-un ritm record
  9. Un nou record pentru România, confirmat de Eurostat. Cresc veniturile și ritmul de dezvoltare
  10. Amnistia fiscală pregătită de Guvern, atacată de un fost premier. „Nu a funcționat și nu va funcționa nici acum. Eu sunt prost că mi-am plătit taxele la timp?”