Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Inflatia anuala a urcat la 7,3%

Inflatia anuala a urcat la 7,3%

Preturile de consum au crescut cu 0,5% in luna februarie, astfel ca rata anuala a inflatiei a revenit peste 7%, potrivit mediei estimarilor analistilor AAFBR, care si-au revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru finele acestui an de la 4,3% la 4,5%, informeaza Mediafax.

"Conform opiniilor exprimate de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) in sondajul intern lunar, rata inflatiei din februarie 2011 s-a situat probabil la 0,5% (estimarile variaza intre 0,3% si 0,7%), in timp ce rata anuala a fost de 7,3% (estimarile variaza intre 6,5% si 7,5%)", se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Toti analistii intervievati plaseaza inflatia la sfarsit de an peste limita superioara a intervalului tintit de BNR, estimarile fiind cuprinse intr 4% (limita maxima a intervalului de variatie tintit BNR) si 5,2%.


Pentru finele anului 2012, prognozele membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj indica o rata anuala a inflatiei de 3,5% (estimarile variaza intre 3,1% si 5,0%).


Asteptarile privind rata anuala a inflatiei de la finalul anului 2012 sunt nemodificate fata de sondajul precedent.


In ianuarie, preturile de consum au crescut cu 0,77%, insa inflatia anuala s-a redus cu un punct procentual fata de decembrie, la 6,99%, beneficiind de un efect de baza pozitiv.


In aceeasi luna a anului 2009, inflatia a crescut cu 1,24%.


Institutul National de Statistica va publica joi (10 martie) datele privind rata inflatiei din luna februarie.


Banca Nationala a Romaniei a majorat in februarie prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,4% la 3,6%, si estimeaza pentru sfarsitul anului 2012 o rata anuala de 3,2%. Pentru 2011 si 2012, banca centrala a fixat tinta de inflatie la 3% plus/minus un punct procentual.


Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordului de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International.


Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1106 ori
Citeste mai multe despreinflatie anuala bnr preturi de consum