Inflatia anuala a scazut, in februarie

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 10:22
1075 citiri
Inflatia anuala a scazut, in februarie

Inflatia anuala a scazut, in februarie, dupa trei luni consecutive de crestere, la 4,49%, de la 5,2% in ianuarie, iar rata lunara a coborat de la 1,68% la 0,2%, in conditiile majorarii preturilor la legume, energie termica, transport urban, carti si reviste, potrivit datelor INS. 

Preturile marfurilor alimentare si nealimentare au crescut in februarie cu 0,24% fata de luna precedenta , in timp ce tarifele serviciilor au ramas stabile, in conditiile in care nu se observa nicio ieftinire notabila si doar subgrupele "energie termica", "transport urban", "carti, reviste, ziare" si "legume si conserve din legume" au consemnat scumpiri de peste 1%, relateaza Mediafax.

In ceea ce priveste marfurile alimentare, categoria "legume si conserve din legume" a avut in februarie o crestere lunara de 1,08%, in timp ce scaderile au fost de maxim 0,33%.

O evolutie similara a avut loc si la preturile de consum pentru marfurile nealimentare, unde subgrupele "energie termica" si "carti, reviste, ziare" au inregistrat scumpiri de 1,35% si, respectiv, 1,83%, dar nicio categorie nu a consemnat ieftiniri de peste 1%.

Totodata, doar pentru subgrupa de servicii "transport urban" se observa o scumpire a tarifelor de 1,39%, in timp ce restul componentelor au consemnat variatii sub 1%.

Preturile de consum au crescut in februarie cu 0,16% daca se exclud bauturile alcoolice si tutunul sau produsele ale caror preturi sunt reglementate si cu 0,22% daca se elimina influenta combustibililor.

Comparativ cu luna decembrie 2009, inflatia a fost in februarie de 1,88%, in contextul in care preturile marfurilor nealimentare au avansat cu 3,45%.

Analistii au fost usor mai pesimisti in ceea ce priveste inflatia din luna februarie, in conditiile in care media asteptarilor indica o rata anuala de 4,6% si un indicator lunar de 0,3%.

Pentru 2010, BNR tinteste incadrarea inflatiei in intervalul 2,5 - 4,5% si estimeaza ca rata anuala se va situa la 3,5%.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International.

Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro. 

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#inflatie, # anuala, # scadere , #stiri BNR