Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Industria si constructiile au inregistrat o tendinta pozitiva in luna ianuarie, potrivit BNR

Industria si constructiile au inregistrat o tendinta pozitiva in luna ianuarie, potrivit BNR

Comenzile din industrie si constructii au inregistrat o evolutie pozitiva in luna ianuarie, potrivit buletinului de conjunctura publicat de Banca Nationala a Romanei.

Accelerarea dinamicii portofoliului total al comenzilor a fost sustinuta, in principal, de revigorarea anticipata in industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal, in industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari, dar si in sectorul extractiv. La acestea se adauga mentinerea trendului ascendent al cererii in industria mijloacelor de transport (asociata lansarii pe piata a modelelor Logan MCV si Logan Van), dar si in activitatea de productie, transport si distributie a energiei electrice, termice, a gazelor si a apei calde (evolutie caracteristica sezonului rece).

Traiectoria crescatoare a fost insa atenuata de deteriorarea expectatiilor din industria alimentara si a bauturilor si din industria de

mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV , dar si de continuarea restrangerii sezoniere a cererii in sectorul constructiilor si in industria materialelor de constructii.

Si comenzile externe au consemnat o evolutie pozitiva, data fiind inversarea de semn a soldului conjunctural fata de perioada precedenta. Rezultatul s-a datorat reducerii numarului opiniilor pesimiste la circa o treime din nivelul anterior (6 la suta), diferenta regasindu-se in ponderea estimarilor pozitive, care s-a majorat la 26 la suta. Similar lunii decembrie, circa 47 la suta dintre respondenti au prevazut o stabilitate a acestui indicator.

In structura, dinamizarea portofoliului comenzilor externe a fost atribuita atribuita mai ales industriei metalurgice, a constructiilor metalice si a produselor din metal si industriei de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari, dar si industriei mijloacelor de transport, care a consemnat si in ianuarie un sold pozitiv ridicat. Scaderi ale cererii externe vor cunoaste probabil industria materialelor de constructii si industria textila, de confectii, pielarie si incaltaminte.

Dinamizarea productiei a fost generata in primul rand de ameliorarea anticipatiilor privind industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal, industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari si industria mijloacelor de transport. In plus, expectatiile se mentin pozitive in activitatea de productie, transport si distributie a energiei electrice, termice, a gazelor si a apei calde.

La extremitatea opusa s-au situat estimarile din industria alimentara, a bauturilor si a produselor din tutun, din industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV, dar si cele din sectorul constructiilor si din industria materialelor de constructii, care au continuat sa se inrautateasca.

Procesul de absorbtie a stocurilor de produse finite este posibil sa continue, data fiind dublarea soldului conjunctural negativ.

Ponderile aferente variantelor extreme au fost de 11, respectiv 25 la suta din numarul total al respondentilor. Circa 53 la suta dintre managerii intervievati nu intrevad modificari ale disponibilului de produse finite.

In luna ianuarie, insuficienta cererii - factorul principal de franare a activitatii economice - a fost invocata de 21 la suta dintre managerii intervievati.

Segmentele productive cele mai afectate sunt: activitatea de constructii, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV, industria alimentara, a bauturilor si a produselor din tutun, industria textila, de confectii, pielarie si incaltaminte si industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice (ponderile in cadrul fiecarui ramuri variaza intre 37 si 54 la suta).

In luna ianuarie, preturile de productie nu au consemnat modificari importante de ritm, ramanand insa pe o panta usor ascendenta. Evolutia este sugerata de modificarea de mica amplitudine a soldului conjunctural fata de intervalul anterior. Nivelul preturilor va ramane constant in opinia a 72 la suta dintre respondenti, in timp ce variantele extreme de raspuns au ponderi de 19 la suta si respectiv 9 la suta din total.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 883 ori