In Romania au intrat intr-o zi 5 miliarde de euro

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 10:17
1316 citiri
In Romania au intrat intr-o zi 5 miliarde de euro

Prima transa din imprumutul de la FMI de 5 mld. de euro a intrat in contul BNR, iar rezerva valutara a ajuns la un maxim istoric de 30 mld. euro. 

Suma de 5 mld. euro este cea mai mare plata facuta vreodata catre o entitate din Romania, reprezentand mai mult decat dublul sumei obtinute de stat din privatizarea BCR, de 2,2 mld. euro, si circa 4% din PIB. Totodata, echivaleaza cu jumatate din datoria externa pe care Ceausescu a decis sa o ramburseze anticipat in 1981: 11,2 mld. dolari. Croitoru spune ca banii nu vor fi tinuti nefolositi, fiind plasati in "diferite instrumente".

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI care a negociat acordul cu Romania, considera ca BNR va avea "loc de manevra" in ceea ce priveste interventiile pe piata valutara pentru sustinerea leului, insa totusi limitat de tintele stabilite in acord privind nivelul rezervei. Potrivit acordului, rezervele internationale nete ale BNR pot sa scada in acest an cu maximum 9 mld. euro, fata de nivelul de 25,53 mld. euro calculat pentru finele lui 2008.


Cristian Popa, viceguvernator al BNR, afirma ca acordul cu FMI constituie un cadru pentru reechilibrarea politicilor macroeconomice astfel incat politica fiscala si cea salariala sa-si joace rolurile si sa permita politicii monetare sa se concentreze pe stabilitatea preturilor si pe stabilitatea financiara.

#bnr, #fmi, #leu, #romania, #suma , #stiri BNR