Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Impozitele pe case si masini, amenzile si taxele locale cresc cu 20%

Impozitele pe case si masini, amenzile si taxele locale cresc cu 20%

In opinia Ministrului Pogea, masura trebuia luata fiind solicitata de mai mult timp chiar de catre reprezentantii administratiilor publice locale. Si presedintele UNCJ, Liviu Dragnea, considera ca masura se impunea, inclusiv in ceea ce priveste extinderea "plajei" de valori in care se pot incadra taxele si impozitele.

Impozitul pe cladire - 0,1 la suta din valoarea impozabila

 

Pentru o cladire cu cadrul din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa, dotata cu instalatii de apa, canalizare si electricitate, valoarea impozabila va creste de la 702 lei pe metru patrat la 846 lei metru patrat. Pentru acelasi tip de imobil, dar care nu este racordat la retele de utilitati, valoarea impozitului va creste de la 417 lei pe metru patrat la 500,4 lei pe metru patrat. La cladirile-anexa cu peretii exteriori din lemn, piatra naturala sau caramida nearsa, dotate cu utilitati, valoarea impozabila creste de la 71 lei pe metru patrat la 85,2 lei pe metru patrat. Daca acest tip de constructii nu sunt dotate cu utilitati, atunci valoarea impozabila creste de la 47 lei pe metru patrat la 56,4 lei pe metru patrat.

1.000.000 de lei vechi pentru o garsoniera

Cel mai scump impozit va fi platit de bucurestenii care locuiesc in centrul Capitalei, adica in zona A. Acesta va creste de la 83 de lei la 99,6 lei pentru o garsoniera, de la 112 lei pentru un apartament de doua camere la 134,4 lei. Pentru un apartament de trei camere, impozitul va creste de la 169 de lei la 198,8 lei. Pentru o garsoniera situata in zona B a Capitalei, impozitul va creste de la 81 de lei la 97,2 lei, pentru un apartament de doua camere imopzitul sare de la 108 lei la 129,6 lei , pentru un apartament de trei camere impozitul se scumpeste de la 163 de lei la 195,6 lei, iar pentru un apartament de patru camere impozitul va ajunge de la 228 de lei la 273,6 lei.

Birul pe teren

Impozitul anual pentru terenurile intravilane din Capitala cu destinatia de constructii va creste in functie de zona. Pentru zona A, impozitul se scumpeste de la 7.774 lei la 9328,8 lei pentru un hectar, iar impozitul pentru zonele marginase creste de la 3.339 lei la 4006,8 lei pentru un hectar. In privinta terenurilor extravilane, ipmozitele pentru vie sau livezi cu rod vor creste, in functie de zona, de la 34 de lei la 40,8 lei pe hectar si de la 40 lei pe hectar la 48 de lei pe hectar.

Taxa pentru masina

Pentru autoturismele cu capacitate cilindrica curprinsa intre 1.601 si 2.000 de cmc inclusiv, impozitul va creste de la 15 lei pentru 200 cmc de capacitate la 18 lei.

Bucuresti: "In functie de aportul la buget, se va lua o decizie"

Intrebat daca taxele si impozitele pe care le va plati populatia in 2010 vor fi majorate, viceprimarul general al Capitalei, Mircea Raicu, a raspuns: "Se va discuta fiecare taxa si impozit in parte si, in functie de aportul la buget, se va lua o decizie. Pentru populatie, taxele si impozitele vor creste probabil cu o valoare minima. Imi este greu sa va spun acum care va fi ea. Masura este una sociala, dar apasa asupra bugetului de investitii".

 


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valuteTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1911 ori
Citeste mai multe desprecase crestere impozite masini