Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Hedging sau cum scapa oamenii de afaceri de grija cursului valutar

Hedging sau cum scapa oamenii de afaceri de grija cursului valutar

Evolutia descendenta a raportului euro/leu din piata valutara si-a lasat amprenta asupra preturilor futures de la Sibiu.Scaderea euro este pusa de Mirabela Coos, de la Broker SA, pe seama "deciziilor BNR de a majora rata dobanzii la 8,5%, respectiv de a impune bancilor mentinerea rezervelor in valuta la 40%. Cu siguranta, in perioada urmatoare, ne putem astepta la o apreciere puternica a monedei nationale". Scaderea euro scoate astfel in evidenta eficienta operatiunilor de hedging valutar oferite de Bursa sibiana, instrument des utilizat pe pietele dezvoltate. "Exportatorii se confrunta, din nou, cu pierderi datorita aprecierii leului. Sa ne reamintim perioada octombrie - decembrie 2004, cand euro a inregistrat fluctuatii ample, datorate interventiilor BNR. Corelativ, evolutia cursului a adus pierderi si importatorilor care aveau o viziune prea rigida privind produsele derivate pe valute", atrage atentia Coos. (>>>Curierul National)

Operatiunea de hedging ofera posibilitatea de A"blocare a cursuluiA" in schimbul imobilizarii unei sume reprezentind circa 10% din suma care ar trebui imobilizata pe piata valutara, explica Mirabela Coos, de la SSIF Broker SA. Astfel, exportatorul va vinde contracte futures la BMFMS la pretul la care va factura si marfurile. In cazul in care cursul valutar va inregistra scaderi masive, asa cum se intimpla acum, el va fi protejat impotriva riscurilor pentru ca va inregistra un profit echivalent pe piata futures, care va compensa pierderile din piata valutara. In eventualitatea unei situatii inverse, cind leul ar scadea, importatorii ar trebui sa apeleze, la rindul lor, la hedging. Importatorul va cumpara contracte futures la o valoare care ii convine, blocindu-si, astfel, pretul. (>>>Cotidianul)

In perioada urmatoare este asteptata la Sibiu o crestere a numarului de contracte pe valute tranzactionate. Activitatea de hedging a exportatorilor va atrage, cu siguranta, mai multi speculatori, ceea ce va mari dinamismul si interesul pentru aceasta piata.

Selectie realizata de

BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!

Abonati-va la newsletter!

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1328 ori