Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Haiduc: BNR nu trebuie sa cumpere aurul de la Rosia Montana

Haiduc: BNR nu trebuie sa cumpere aurul de la Rosia Montana

Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, a declarat marti ca a fost deranjat de afirmatia BNR ca nu are nevoie de aur, ca nu poate sau ca nu trebuie sa-l cumpere si a precizat ca BNR nu trebuie sa-l cumpere, acesta fiind al statului roman si Banca Nationala trebuie sa-l pastreze, transmite NewsIn.

"In industria petrolului, pana la 85% revine proprietarului, in industria aurului si a metalului exista, de asemenea, procente foarte mari care revin proprietarului. Eu consider ca acel aur ar trebui sa apartina Bancii Nationale, sa intre in Banca Nationala si cota parte sa revina firmei care-l scoate ca sa acopere cheltuielile de investitie, cheltuielile de exploatare, de operare si un profit rezonabil. 

Banca nu trebuie sa cumpere acest aur. Eu am fost deranjat de afirmatia bancii ca nu are nevoie, ca nu poate sau ca nu trebuie sa-l cumpere. Nu trebuie sa-l cumpere, este al nostru, al statului roman si Banca Nationala trebuie sa-l pastreze", a spus presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc.


Acesta a declarat ca, in controversa legata de proiectul de la Rosia Montana, se discuta cat revine statului roman din aurul care se extrage acolo, dar ca problema se pune gresit.

"Cred ca problema se pune gresit, se pune invers. Statul roman este proprietarul aurului, atat al celui care se afla in tezaurul Bancii Nationale, cat si al aurului care se afla in pamant sau subteran la Rosia Montana si in general in Muntii Apuseni.


Intrebarea trebuie pusa invers, cat poate sa revina firmei nationale sau internationale care scoate din pamant acel aur pentru ca in practica internationala se foloseste urmatoarea metoda, asa-numita acord de impartire a productiei, care precizeaza cat revine proprietarului si cat revine celui care exploateaza", a adaugat Haiduc.


El a precizat ca nu este de acord cu demararea proiectului nici din punct de vedere al consecintelor pe care acesta le poate avea asupra mediului.


Premierul Emil Boc a afirmat luni, la TVR1, ca Romania practica o redeventa scazuta la aur, fata de Europa, si a adaugat ca Guvernul pregateste un proiect de majorare a acesteia.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1209 ori
Citeste mai multe desprehaiduc bnr aur rosia montana