Finantarea deficitului bugetar, care risca sa treaca de 7 mld. euro, devine principala problema a Romaniei.
Economia nu da semne de viata, iar masurile guvernamentale de relansare cu impact vizibil lipsesc, asa ca Ministerul Finantelor negociaza cu FMI o solutie "de avarie" pentru finantarea deficitului bugetar prin alocarea unei parti din banii destinati initial consolidarii rezervei valutare a BNR pentru protejarea cursului leu/euro, afirma surse guvernamentale.Redirectionarea banilor ar putea viza a doua transa din imprumutul de la FMI (1,9 mld. euro) care ar urma sa fie eliberata in septembrie pe baza evaluarii realizate de misiunea asteptata la Bucuresti pe 29 iulie.
Finantarea deficitului bugetar care risca sa urce la peste 7 mld. euro devine principala problema a Romaniei, din cauza ca presiunea exercitata de Ministerul Finantelor pe piata interbancara deja creeaza probleme prin mentinerea dobanzilor la niveluri ridicate si reducerea sumelor disponibile pentru creditarea companiilor private, iar iesirea pe piata externa cu eurobonduri este putin probabila din cauza cresterii costurilor.
Ideea folosirii banilor de la FMI a aparut pe fondul deteriorarii peste asteptari a proiectiilor de executie bugetara ca urmare a adancirii recesiunii in trimestrul II si probabil si in al treilea.
Fiecare set de date saptamanale privind incasarile bugetare nu face decat sa inrautateasca previziunile, asa ca in prezent se profileaza un deficit bugetar de pana la 7% din PIB, in conditiile unei contractii economice care poate ajunge la 8% din PIB.
Economia ar urma sa piarda astfel circa 20 mld. euro. Deocamdata FMI a virat 5 mld. euro dintr-un total de 12,95 mld. euro pentru rezerva BNR, iar UE ar urma sa elibereze luna aceasta circa 1,5 mld. euro dintr-un total de 5 mld. euro pentru deficitul bugetar.
Sursele citate afirma ca orice concesie din partea Fondului va impune noi reduceri de cheltuieli in sectorul public si angajamente de accelerare a reformelor.
In paralel, Ministerul Finantelor discuta cu mai multe banci aranjarea unei finantari in euro de tipul "club loan" prin care bugetul ar obtine resurse suplimentare si in acelasi timp ar fi absorbita o parte din valuta eliberata de BNR catre banci prin reducerea rezervelor minime obligatorii.
Finantele renunta astfel la proiectul emiterii de titluri de stat in valuta.
"Estimam ca negocierile privind acest imprumut ar putea fi finalizate in doua-trei saptamani", afirma surse din Finante fara a indica nivelul sumei vizate, insa aceasta ar putea ajunge la cateva sute de milioane de euro.