Guvernul vrea ca salariul minim sa ajunga la 50% din salariul mediu

Vineri, 21 August 2009, ora 09:04
1305 citiri
Guvernul vrea ca salariul minim sa ajunga la 50% din salariul mediu

Guvernul a analizat joi mai multe "scenarii" de aplicare a Legii salarizarii unitare, toate vizand scaderea cheltuielilor cu salariile bugetarilor de la 9,4% din PIB, cat sunt in 2009, la 6% in 2015, totodata fiind discutata ca tinta un raport dintre salariul mediu si salariul minim de 2 la 1, precizeaza NewsIn.

"Discutiile s-au axat pe gasirea unor solutii echitabile, corecte, predictibile, simple si care sa asigure sustenabilitatea finantelor publice.(...)

Unul dintre principalele obiective ale actului normativ este corelarea salariilor din sistemul bugetar cu cresterea productivitatii economice, cu evolutia salariilor din mediul privat si cu Programul de convergenta.

In acest context, Guvernul a analizat posibilitatea reducerii polarizarii salariilor din sistemul bugetar avand ca tinta un raport dintre salariul mediu si salariul minim de 2 la 1", precizeaza Guvernul intr-un comunicat de presa.

Totodata, scenariile de aplicare a Legii cadru de salarizare unica analizate de Guvern au in vedere scaderea masei salariale ca procent din PIB de la 9,4% , cat este in 2009, la 6% din PIB in 2015, Executivul precizand ca astfel se creeaza "premisele cresterii resurselor destinate investitiilor si dezvoltarii si modernizarii Romaniei".

Guvernul precizeaza ca varianta finala a proiectului de lege va fi stabilita in urma consultarilor pe marginea acestui proiect cu partenerii sociali.

In luna iunie 2009, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1887 lei, cu 1,7% mai mare fata de luna precedenta. Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1379 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 23 lei (1,7%). Salariu minim brut este, in prezent, de 600 lei.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
#guvern, #salariu, #pensie , #stiri BNR