Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul a publicat normele metodologice pentru reducerea salariilor anagajatilor BNR, CNVM, CSA

Guvernul a publicat normele metodologice pentru reducerea salariilor anagajatilor BNR, CNVM, CSA

Guvernul a publicat in Monitorul Oficial normele metodologice privind virarea la bugetul de stat a sumelor rezultate prin reducerea cu 25% a drepturilor salariale pentru personalul institutiilor publice, inclusiv a celor din BNR, CNVM, CSA si CSSPP, informeaza NewsIn.

Diminuarea cu 25% a cuantumului brut al drepturilor de natura salariala, inclusiv cuantumul contributiilor de asigurari sociale datorate de angajator aferent acestor sume se achita de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Sisitemului de Pensii Private (CSSPP), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

La acestea se adauga si institutiile publice finantate conform prevederilor ce vizeaza finantarile publice si finantele publice locale, precum si unitatile de invatamant superior de stat si unitatile sanitare publice cu paturi.


Astfel, sumele vor fi virate in contul de venituri al bugetului de stat 20.36.01.20 "Venituri ale bugetului de stat - varsaminte din reducerea drepturilor salariale conform Legii nr. 118/2010", deschis la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal in raza carora angajatorii sunt luati in evidenta fiscala, se mai arata in normele din Monitorul Oficial.


Sumele prevazute anterior se declara organelor fiscale prin depunerea formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc drepturile de natura salariala.


In acelasi timp, autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii trebuie sa inregistreze in contabilitate operatiunile privind reducerile salariale.


In acest scop, Guvernul a publicat in Monitorul Oficial si o anexa cu monografia privind aceste inregistrari.


Guvernul a mai prevazut ca BNR trebuie sa inregistreze, la randul sau, operatiunile determinate de aplicarea prevederilor legii nr. 118/2010.


Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament pentru Legea nr. 118/2010 privind "stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar".


Aceasta initiativa a starnit dezaprobarea oficialilor Bancii Centrale Europene (BCE), care au criticat reducerea salariului guvernatorului bancii centrale, ca parte a masurilor de austeritate menite sa reduca deficitul bugetar al tarii.


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2342 ori