Guvernatorul BNR: Dobanzile de 12% pe an la depozite "sunt un lux"

Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 13:37
781 citiri
Guvernatorul BNR: Dobanzile de 12% pe an la depozite "sunt un lux"

Dobanzile platite de banci la depozite sunt distorsionate, atat in raport cu dobanda de politica monetara, cat si in raport cu inflatia, si este "un lux" ca bancile sa dea dobanzi de 12% pe an, iar "mecanismele de piata vor sanctiona extrem de repede aceste distorsiuni", a spus guvernatorul BNR, citat de NewsIn.

"Am vazut ca s-au lansat si produse noi la 12-13% dobanda pe an. Dobanzile la pasive (depozite, n.r.) trebuie sa fie sub dobanda de politica monetara, deci sub 9%, pentru ca bancile pot gasi oricand necesarul de lichiditate pe termen scurt apeland la facilitatile BNR.

Aceasta este o prima distorsiune", a spus Mugur Isarescu. El a completat ca a doua distorsiune a dobanzilor la depozite este fata de rata inflatiei.

"La 12%, bancile dau celui care economiseste, la o rata a dobanzii de, sa spunem, 6%, o rata reala de 6%.

Este un lux, ca sa fiu delicat in exprimare, nici nu imi dau seama cum isi permit", a spus guvernatorul BNR.

El a completat ca mecanismele de piata vor sanctiona foarte repede aceste distorsiuni, putand fi vorba despre mai putin de 6-12 luni, asa cum se vehiculeaza in mediul bancar. 

Isarescu: Sunt de partea celor care cred ca in asemenea momente statul trebuie sa intervina

In momente de criza si de corectie a economiei, statul trebuie sa intervina pentru a reda increderea in piete, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Sunt de partea celor care cred ca in asemenea momente statul trebuie sa intervina. Cineva trebuie sa redea increderea", a spus Isarescu.

El a aratat ca investitiile publice, chiar daca se plaseaza la un nivel redus, au un efect de antrenare benefic pentru economie.

In opinia guvernatorului BNR, efectul de multiplicare al investitiilor publice va fi pozitiv, mai ales daca nu vor fi intarziate masurile stabilite prin acordul cu FMI.

Premierul Emil Boc a declarat, marti seara, ca Guvernul a cheltuit pana in prezent 12,5 miliarde lei pentru lucrari de infrastructura, suma ce reprezinta o treime din bugetul alocat in acest an pentru astfel de proiecte.

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#depozite, #dobanzi, #economie, #inflatie, #interventie, #lichiditate, #stat , #stiri BNR