Guvernator, pentru a patra oara?

Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 09:54
2816 citiri
Guvernator, pentru a patra oara?

Mugur Isarescu este propus ca guvernator al BNR pentru urmatorii 5 ani, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, va fi sustinut de PSD, in timp ce PDL il va sustine pe Cristian Popa si va propune un candidat in locul lui Eugen Dijmarescu, au declarat marti surse politice pentru NewsIn.

Mugur Isarescu ar urma, astfel, sa isi inceapa noul mandat de cinci ani la 11 octombrie 2009, in conditiile in care nu are in prezent contracandidati pentru sefia Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Acesta ar fi al patrulea mandat pentru Isarescu ca guvernator al BNR.

"Isarescu iese din discutie pentru schimbarea pozitiei pe care o detine. Doar Parlamentul, cand isi va da votul final, ar putea sa se opuna, dar nu cred", au spus surse avizate.

In acelasi timp, doi dintre cei trei membri cu functie executiva in BNR, respectiv prim-viceguvernatorul BNR (din 2004), Florin Georgescu, si viceguvernatorul Cristian Popa (din 1998), vor fi propusi pentru un nou mandat.

Florin Georgescu, fost ministru de finante in guvernul Vacaroiu la jumatatea anilor '90, va avea sustinere in continuare din partea Partidului Social Democrat (PSD), care l-a sustinut si in 2004, in timp ce Partidul Democrat Liberal (PDL) va sustine candidatura lui Cristian Popa.

Florin Georgescu conduce, din functia de prim-vicegurvenator, Comitetul de Supraveghere al bancii centrale, in timp ce Cristian Popa coordoneaza Comitetul de Politica Monetara.

In schimb, Eugen Dijmarescu, viceguvernator al bancii centrale din 2004 si care conduce Comitetul de Administrare a Rezervelor Internationale, ar urma sa fie schimbat, dupa toate probabilitatile indicate de sursele citate, in conditiile in care PDL este posibil sa propuna un nou candidat in functia respectiva.

Mugur Isarescu, in varsta de 60 de ani, este guvernator al BNR din 1990 si a devenit in acest an cel mai longeviv guvernator de banca centrala din lume, intrand in acest an in Cartea Recordurilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, #guvernator, #isarescu, #pdl , #stiri BNR