Grupul anti-evaziune: 450 milioane de euro recuperate

Joi, 30 Septembrie 2010, ora 23:25
1419 citiri
Grupul anti-evaziune: 450 milioane de euro recuperate

Grupul de lucru interinstitutional pentru combaterea evaziunii fiscale a prezentat in sedinta CSAT cateva rezultate obtinute pana in prezent, cum ar fi masuri asiguratorii de circa 58 milioane euro, contraventii - circa 18 milioane euro, obligatii fiscale suplimentare - circa 361 milioane euro, potrivit Mediafax.

"Grupul de lucru interinstitutional pentru combaterea evaziunii fiscale, creat in baza unei hotarari CSAT in luna iunie, a prezentat o serie de rezultate obtinute de institutii ale statului pana in prezent: instituirea de masuri asiguratorii asupra unor bunuri cu valoare de aproape 58 milioane euro, aplicarea de contraventii in valoare de circa 18 milioane euro, confiscarea de bunuri si numerar in valoare de circa 32 milioane euro, instituirea de obligatii fiscale suplimentare in valoare de 361 milioane euro", se arata intr-un comunicat al CSAT.

Evaziunea a ajuns la dimensiunea unei probleme de securitate nationala, care cauzeaza distorsiuni majore concurentiale, si este nevoie de o decizie politica pentru a trece la plata corecta a impozitelor, a declarat joi directorul directiei audit din BNR, Eugen Radulescu.

"Nivelul evaziunii este endemic.... Exista slabiciuni majore pe intregul lant de colectare. Distorsiuni majore concurentiale. Unii platesc si altii nu platesc. Unii sunt puternici si la ei nu ajung controalele, controalele ajung numai la cei fraieri", a spus Radulescu in conferinta "Coordonate de actualitate ale restructurarii economiei romanesti".

El a dat ca exemplu graul, unde gradul de impozitare nu depaseste 20%, aratand ca productia de grau nu se ascunde, ci sta in silozuri mari, la vedere. "Exista politicieni care sustin ca fara grau nefiscalizat se va scumpi painea", a mentionat ironic oficialul BNR.

Radulescu a adaugat ca evaziunea a ajuns la dimensiunea unei probleme de securitate nationala. "Pentru asta e nevoie de ceea ce numesc decizie politica. Lumea politica ar trebui sa decida ca e timpul sa fim corecti in ceea ce priveste plata impozitelor", a concluzionat oficialul BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evaziune, #sedinta csat, #asiguratori , #stiri BNR