Ghetea: provizionarea pentru titluri de stat, neadecvata pentru banci

Marti, 08 Decembrie 2009, ora 12:05
1759 citiri
Ghetea: provizionarea pentru titluri de stat, neadecvata pentru banci

Sistemul actual, care prevede provizionarea pentru titlurile de stat la final de an, este neadecvat, pentru ca ar putea descuraja bancile sa investeasca inastfel de instrumente, a declarat marti presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, informeaza NewsIn.

"Sistemul de provizionare actual pentru titlurile de stat este neadecvat si destul de departe de ce se intampla (in realitate). E un mecanism nu prea bine testat si neindicat. Nu e bine sa descurajam sistemul bancar sa faca investitii in titluri de stat", a afirmat Ghetea.

El a adaugat ca asociatia bancilor a propus bancii centrale revizuirea sistemului actual pentru constituirea provizioanelor.

"Suntem preocupati, pentru ca in acest an au fost mult mai multe emisiuni de titluri de stat si tot mai multe banci au cumparat astfel de titluri", a subliniat Ghetea.

De la inceputul acestui an, Ministerul Finantelor a vandut titluri de stat de circa 62,5 miliarde lei, in conditiile in care in intregul an 2008 atrasesera doar 12,5 miliarde lei prin emisiuni de titluir de stat in lei.

In prezent, sistemul de provizionare prevede ca, daca o banca are titluri de stat, trebuie sa le inregistreze la valoarea pietei, in conditiile in care in Romania nu exista o piata activa a titlurilor de stat, astfel ca "te trezesti ca trebuie sa faca provizioane pentru eventuale pierderi, iar daca ai castig nu se tine cont", a explicat Ghetea.

In legatura cu trecerea la standardele internationale de raportare financiara (IFRS) la provizionare, solicitata de bancile romanesti, presedintele ARB a spus ca, personal, crede ca Ministerul Finantelor si BNR "se gandesc ca prin aceasta raportare ar putea scapa de sub control modul cum se fac provizioanele, pentru ca prin IFRS managementul fiecarei banci poate decide modul de constituire a provizioanelor", fiind mult mai flexibil.

 

#banci, #ifrs, #provizioane, #stat, #titluri , #stiri BNR

Curs valutar

1 EUR = 4.9773 RON

0.0005

1 USD = 4.5636 RON

0.0011
  1. Revoluție în energie anunțată de China! Beijingul susține că a găsit modalitatea de a renunța la combustibilii fosili
  2. Soarta celui mai mare combinat din țară atârnă de un fir de ață. „Pentru muncitori, situația este îngrijorătoare, dar speranțe există”
  3. Cum rămâne cu pensiile pentru grupe de risc și condiții grele. Ajutoarele și compensațiile pe care le vor primi vârstnicii în 2025
  4. Semnalele care anunță o posibilă mare criză economică, asemănătoare celei din 1930. Cum să te pregătești pentru „furtună". Economist: „Trebuie să avem o strategie"
  5. Polonezii, supărați că ouăle românești sunt importate peste producția internă. Cum a reușit România să depășească la raft fermierii din Polonia
  6. Taximetriștii câștigă „războiul” cu Uber și Bolt: După 10 ani de proteste, ultimele promisiuni și sancțiunile ANAF împing românii înapoi în mașinile galbene
  7. Ungaria vrea gaz românesc din Marea Neagră: "Va fi singura sursă nouă din regiune". Replica ministrului Burduja
  8. Statul vrea să controleze o firmă înființată de un gigant al petrolului din Rusia și care a trecut prin mâinile unui fugar moldovean. Legătura cu companiile strategice din România
  9. România face front comun cu liderii europeni la Bruxelles pentru „Reînarmarea Europei”. „Continuăm construcţia de autostrăzi şi spitale, pentru care am alocat fonduri”
  10. Primele detalii despre fabrica sud-coreeană de armament care va fi construită în România. Când se va deschide și câți angajați va avea