Ghetea: Bancile vor reduce mai intai dobanzile la depozite si apoi la credite, in perioada urmatoare

Joi, 07 Mai 2009, ora 12:42
1605 citiri
Ghetea: Bancile vor reduce mai intai dobanzile la depozite si apoi la credite, in perioada urmatoare

Bancile vor incepe sa micsoreze dobanzile la depozite si ulterior si la credite, a declarat, joi, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, relateaza NewsIn.

"Este normal ca in perioada urmatoare bancile sa inceapa reducerea dobanzilor la depozite, iar dupa aceea si reducerea dobanzilor la credite.

Daca bancile nu vor mai avea tentatia sa duca banii la Ministerul de Finante pe dobanzi avantajoase, nu se vor mai plati dobanzi ridicate la depozite si, in cele din urma, se vor reduce si dobanzile la credite", a mai spus Ghetea.

Presedintele ARB a amintit de banii care intra la BNR in urma acordului de imprumut cu FMI si a mentionat ca Ministerul Finantelor nu va mai fi atat de activ in atragerea banilor de pe piata bancara. Ghetea a tinut sa sublinieze ca activitatea principala a bancilor - care aduce profit - este cea de creditare, asa ca este in interesul acestora sa reia creditarea.

"In acest moment avem abordari diferite in sistemul bancar romanesc. Sunt banci care nu au apetit pentru credite in perioada de criza, dar sunt si banci care au inceput sa dezghete creditarea", a spus el.

Ghetea a precizat ca "BNR a modificat acum o saptamana regulamentul de provizioane, prin care bancile pot deduce pana la 25% din provizioanele pe care le au in spate, iar mai multe banci au luat deja avizul bancii centrale pentru a aplica noul regulament".

De altfel, Ghetea a dat exemplul CEC Bank, care a avut o crestere de 16,4% a creditarii pe primul trimestru. Pe de alta parte, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, s-a aratat ingrijorat de cresterea numarului de nerambursari ale creditelor.

"In aceasta perioada au fost multe discutii cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, cu privire la supraindatorare. Faptul ca a crescut de trei ori numarul de nerambursari, atat la companii, cat si la populatie este ingrijorator, mai ales ca multi au tentatia de a nu plati creditele", a explicat el.

Vasilescu a precizat ca reducerea rezervelor minime obligatorii se va face treptat, iar in conditiile in care Ministerul Finantelor nu va mai fi atat de activ in atragerea banilor de la banci si nici IMM-urile nu vor putea lua credite, banii bancilor "ii va lua BNR-ul si-i va pune in adormire".

El a adaugat ca banii de la UE sunt tentanti, dar foarte greu de luat, subliniind, in acelasi timp, ca intre companii si banci trebuie sa se ajunga la un pact.

"Potrivit analizei BNR, Romania nu este intr-o situatie dramatica, insa este sigur ca viata pe datorie si bunastarea pe datorie nu vor mai fi posibile multi ani de-acum incolo", a explicat Vasilescu.

"Pe noi criza ne-a lovit punctual, au fost putini bani in banci, s-au restrans exporturile si au scazut importurile, iar acestea se reflecta in contul curent al balantei externe", a adaugat el. Vasilescu a mentionat ca Romania trebuie sa redreseze exporturile si sa nu incheie anul cu o crestere negativa a PIB. "Guvernatorul BNR a facut chiar un pariu ca nu vom avea crestere in minus a PIB", a mai spus el. 

#banci, #bnr, #credite, #depozite, #dobanzi , #stiri BNR